Calendar ortodox pentru ziua de 25 aprilie 2024: Rugăciunea grabnic ajutătoare în caz de boală

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 apr 2024, 16:00

Rugăciunea grabnic ajutătoare în caz de boală pe care să o rostim la data de 25 aprilie 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 25 aprilie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului.

Sărbătoarea din data de 25 aprilie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, dar în această zi este cinstit și Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu.

Rugăciunea vindecătoare pe care este bine să o rostești pe 25 aprilie!

Calendar ortodox 25 aprilie 2024

Sărbătoare 25 aprilie. Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului este sărbătorit în fiecare an pe data de 25 aprilie în calendarul ortodox.

În această zi de sărbătoare este cinstit și Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu.

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului i s-a născut în anul 1692 într-o localitate din Ucraina, iar despre copilăria și adolescența acestuia nu se cunosc foarte multe detalii. Acesta a reușit să vină în Țara Românească într-o perioadă în care viața bisericească și culturală a Țării Românești era la apogeu.

Venit în Țara Românească, acesta decide să urmeze învățăturile Domnului și să îl slujească pe acesta la Mănăstirea Dălhăuţi, ce se afla în apropiere de Focșani, lăcaș de cult în care

a stat timp de 20 de ani. În cadrul acestei biserici a fost hirotonit preot și la scurt timp numit stareț, toate acestea până să împlinească vârsta de 30 de ani.

Citește și: Calendarul ortodox pentru aprilie 2024: Pe ce dată se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile?

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a început să atragă tot mai mulți creștini în jurul său prin vorbele pe care le rostea și ceea ce le împărtășea acestora, astfel a ajuns să aibă în jurul său o obște de peste 40 de călugări sihaștri. De-a lungul vieții sale, acesta decide să construiască lăcașe de cult pentru creștini, în Buzău și Vrancea, după care Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a decis să se stabilească la Mănăstirea Poiana Mărului.

A trecut la cele veșnice la 25 aprilie 1767, potrivit crestinortodox.ro.

Sărbătoare 25 aprilie

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu, sărbătorit pe 25 aprilie în calendarul creștin

Învăţat fiind de Apostolul Petru, te-ai făcut Apostol al lui Hristos şi ca un soare ai strălucit marginilor, podoaba alexandri­nilor ai fost, fericite, căci prin tine Egiptul s-a eliberat de înşelăciune şi ca un stâlp al Bisericii, prin învăţătura ta cea Evanghelică pe toţi ai luminat și vindecat.

Pentru aceasta luminat cinstind, pomenirea ta prăznuim, de Dumnezeu grăitorule Sfinte Apostole Marcu; roagă pe Dumnezeu Cel Înduple­cat prin tine, să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre să ne dea sănătate și să ne vindece bolile.

Pe Apostolul Marcu văzătorul de Dumnezeu lăudându-l, chem harul Duhului, ca, insuflându-mi mie luminat, să-mi gonească neştiinţa şi Dumnezeiască bogăţie de înţelepciune să-mi dăruiască.

Picat-ai dulceaţa dreptei credinţe din Dumnezeieştile ploi ale cuvintelor tale, arătându-te cu harul, peste tot fiind strălucit, luminat cu Razele Soare­lui Celui Înţelegător, Preafericite Marcu, de Dumnezeu primite.

Surpând semeţia cea idolească şi doritor de Patimile Mântuitorului, Apostole Marcu, din cer te-ai arătat lumii, izvorând tuturor minuni şi ai fost învăţător neamurilor. Pentru aceasta întru cântări lăudând şi cu credinţă mărind, după vrednicie cinstim pomenirea ta, de Dumnezeu grăitorule, preabogate; roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli și vindecare grabnică să dăruiască celor ce cu dragoste cinstesc sfântă pomenirea ta. Amin!

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!