Calendar ortodox pentru ziua de 23 martie 2024: Sărbătoarea ce îl prăznuiește pe Sfântul Nicon și cei peste 190 de ucenici ai săi

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 22 mar 2024, 16:00

Sărbătoarea ce îl prăznuiește pe Sfântul Nicon și cei peste 190 de ucenici ai săi

Sursa: freepik

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 23 martie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Mucenic Nicon.

Sărbătoarea din data de 23 martie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Mucenic Nicon, cel ce l-a descoperit pe Dumnezeu într-o perioadă dificilă a vieții sale, după care a decis să urmeze calea acestuia și i-a ajutat și pe alți oameni să facă același lucru.

Rugăciunea tămăduitoare pe care este bine să o rostești pe 23 martie!

Calendar ortodox 23 martie 2024

Sărbătoare 23 martie. Sfântul Cuvios Mucenic Nicon este sărbătorit în fiecare an pe data de 23 martie în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Mucenic Nicon a trăit în prima jumătate a secolului al-III-lea și a fost originar din Neapolis. Acesta a fost soldat în armata romană, în vremea împăratului Deciu și provenea dintr-o familie ce avea credințe diferite, tatăl acestuia era păgân, iar mama sfântului era creștină.

Sfântul Cuvios Mucenic Nicon nu și-a dorit să primească Sfântul Botez, iar atunci când a fost nevoit să plece la război, mama lui l-a sfătuit să își facă semnul Crucii pentru protecție, iar într-un moment de neputință, chiar acest lucru l-a făcut.

Întreaga sa trupă era înconjurată de inamici, iar după ce acesta a făcut semnul Sfintei Cruci și a rostit „Doamne, Iisuse Hristoase, ajută-mi!", atunci acestea a simțit o putere miraculoasă ce l-a ajutat să îi învingă pe inamicii săi.

Sfântul Cuvios Mucenic Nicon s-a întors din război învingător și i-a mărturisit mamei sale că își dorește să devină creștin și să primească Sfântul Botez.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Ce semnificația are sărbătoarea numită Buna Vestire

După ce a urmat primii pași spre credință, Sfântul Cuvios Mucenic Nicon a simțit că acest lucru nu este suficient și a decis să urmeze calea monahismului și a plecat la Constantinopol pentru a se putea desăvârși

duhovnicește. Acesta a ajuns în insula Chios, unde a stat timp de 7 zile, într-un post aspru și rugăciune. În timpul nopții un înger s-a pogorât în fața lui și i-a spus să coboare la țărm, iar atunci când a făcut acest lucru, Sfântul Cuvios Mucenic Nicon a găsit o corabie în care s-a urcat și a navigat până a ajuns la muntele Ganos, unde a întâlnit un episcop.

A primit botezul din mâna Arhiereului Teodosie, episcopul locului, iar după trei ani a fost hirotonit preot, apoi la rangul de episcop și i s-a încredințat conducerea mănăstirii. Se realizau persecuții asupra creștinilor, motiv pentru care Sfântul Cuvios Mucenic Nicon și cei peste 190 de ucenici ai săi au plecat în muntele Tavromenei din Sicilia.

Guvernatorul Siciliei, Quintilian, a aflat de cei peste 190 de credincioși ce se ascundeau de chinurile persecuției, astfel a dat ordin să fie prinși și aduși în fața lui, după care să li se taie capetele chiar în fața lui, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 23 martie

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Mucenic Nicon, sărbătorit pe 23 martie în calendarul creștin

Adâncul Mării Roșii, cu picioare neudate, trecându-l pedestru Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise, în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustiu a biruit.
Prin luptele cele pustnicești biruind pe răul cel meșteșugăreț, ai fost încununat cu podoabele cele mucenicești și acum stai înaintea lui Dumnezeu, rugându-te pentru noi, care te cinstim pe tine, Sfinte Preacuvioase Nicon.


Întărindu-te cu puterea Celui Ce a întărit neputințele noastre, mai întâi ai făcut vitejii în războaie, Fericite. Și biruitor arătându-te, ai alergat la Botezul lui Hristos.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Ceata cea preafericită a ucenicilor tăi, înțelepte, se împodobește cu mucenicia, mai înainte arătându-se strălucitoare cu sihăstrie și prin îndoite lupte și-a împletit îndoite cununi.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!