Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 11 mai 2025! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Sfințit Mucenic Mochie.
Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 11 mai!
Calendar ortodox 11 mai 2025
Sărbătoare 11 mai. Sfântul Sfințit Mucenic Mochie este sărbătorit în fiecare an pe data de 11 mai în calendarul ortodox.
Sfântul Sfințit Mucenic Mochie s-a născut în orașul Amfipoli. Părinții acestuia, Eufratie și Eustatia, proveneau dintr-un neam bun și bogat pentru acea perioadă. Sfântul Sfințit Mucenic Mochie a trăit în prima parte a vieții sale în Amfipoli, dedicându-se Domnului, motiv pentru care a fost ridicat la rangul de preot.
În perioada în care a trăit Sfântul Sfințit Mucenic Mochie, creștinismul era interzis în imperiul Roman.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Calendar ortodox mai 2025: Pe ce dată pică Înălțarea Domnului în acest an
Sfântul Sfințit Mucenic Mochie a trăit atunci când se afla pe tron împăratul Dioclețian, considerat unul dintre cei mai aprigi persecutori ai creștinilor. Acest împărat a poruncit ca toți locuitorii să aducă jertfe zeului Dionisos, timp în care credincioșii se ascundeau. Cu toate acestea, Sfântul Sfințit Mucenic Mochie a decis să-și recunoască credința în fața tuturor.
Din acest motiv, Sfântul Sfințit Mucenic Mochie a fost arestat și adus înaintea proconsulul Laodichie. Acesta a refuzat în nenumărate rânduri să se lepede de Dumnezeu, motiv pentru care a fost supus la torturi teribile. Sfântul Sfințit Mucenic Mochie a fost aruncat leilor, însă aceștia nu se atingeau de el. Întreg poporul dorea să-l elibereze, moment în care a fost trimis către stăpânitorul Filipisie, la Perintos.
Ajuns acolo, Sfântul Sfințit Mucenic Mochie a trecut prin alte chinuri, ordonându-se decapitarea acestuia la data de 11 mai 295, potrivit pravila.ro.
Sărbătoare 11 mai
Canon de rugăciune către Sfântul Sfințit Mucenic Mochie, sărbătorit pe 11 mai în calendarul creștin
Păzește Stăpâne cetatea Ta, pe care o ai întărit cu turnuri, și o ocrotește de vrăjmașii de alt neam, și de războiul dintre neamul ce este în ea, de sabie și nemișcată de cutremur; și o ferește de moarte și de foc și de foamete.
Îndreptează-mi, fericite, slăbiciunea cugetului meu, către lățimea laudelor tale, și trimite lumină inimii mele, ca să laud pomenirea ta cea purtătoare de lumină și mărită, mucenice prealăudate.
Cu fierul șuvițându-te și de foc topindu-ți-se grăsimea, te-ai făcut mai lămurit decât aurul, și pecete patimilor lui Hristos, și credinței ajutor, de Dumnezeu fericite Mochie.
Ca pe o stea mult luminoasă te cunoaște pe tine Biserica, ca pe unul ce cu lumina patimilor tale luminezi temeiul ei, fericite Mochie preaînțelepte, podoaba mucenicilor.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Cu sângiurile tale ai înecat necredința, și cu nevoințele tale cele de luptă ai rănit pe vrăjmașul, și arzându-te de foc, ai ars toată deșertăciunea necredincioșilor.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Pricină de bucurie te-ai arătat nouă preacurată, ca una ce ai primit toată plinirea Dumnezeirii; pentru aceea toți dintr-un glas strigăm ție împreună cu îngerul: Bucură-te ceea ce ești de Dumnezeu dăruită.