Calendar ortodox, luni, 17 mai 2021. Ce mare sfânt este sărbătorit astăzi?

,
calendar ortodox 17 mai
Calendar ortodox 17 mai 2021

În calendarul ortodox, data de 24 martie marchează Ajunul de Buna Vestire și praznicul Sfântului Apostol Andronic


In articol:

Potrivit calendarului ortodox, în data de 17 mai 2021, creștin ortodocșii de pretutindeni îi sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia. Cei doi Sfinți sunt ocrotitori ai familiilor creștine și se numără printre cei 70 de apostoli.

Calendar Ortodox 17 mai 2021. Sfântul Apostol Andronic

Sfântul Apostol Andronic
Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia

Sfântul Ioan Gură de Aur îi numește pe Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia cei mai vestiți dintre apostoli pentru faptele lor și modele de urmat pentru familiile creștine. Ei s-au dovedit a fi vindecători prin Sfântul Duh și luptători împotriva păgânilor.

Sfântul Andronic a fost unul dintre cei Saptezeci de Apostoli rudă cu Sfântul Apostol Pavel și a propovăduit cuvântul Mântuitorului, luptând împotriva închinării la idoli. Despre el, in Epistola către Romani, spune: "Imbratisati pe Andronic si pe Iunias, cei de neam cu mine si impreuna inchisi cu mine, care sunt vestiti intre apostoli si care inaintea mea au fost in Hristos“ (16, 7), conform crestinortodox.ro.

Sfântul s-a dedicat călătoriilor cu scop de predică, împreună cu soția lui, după ce a fost hirotonit episcop al Panoniei, fără a deține un loc special pentru tronul episcopal.

Potrivit Calendarului Ortodox, Sfântul Andronic este pomenit de Biserică atât în ziua de 17 mai, cât și în zilele de 30 iulie și 4 ianuarie, când sunt cinstiți toți cei 70 de apostoli.

Potrivit cărților sfinte, Sfânta Iunia „viețuia numai pentru Hristos” și era „mult-minunată, moartă pentru lume”. De-a lungul timpului, aceștia au inspirat credința creștină printre păgâni, au ridicat biserici și au vindecat mulți oameni cu boli grave.

După ce au trecut la cele veșnice, moaștele acestora au fost găsite în apropiere de Constantinopol, lângă poarta Evghenia, alături de cele ale altor sfinți mucenici. În locul respectiv a fost ridicată o biserică pentru a marca viața Sfinților Apostoli.

Sfântul Apostol Andronic și Sfânta Iunia au fost numiți de către Sfântul Apostol Pavel „soți în robie, vestiți între apostoli, care şi mai înainte de mine au fost în Hristos.

Mare e înțelepciunea acestei femei, spre a fi socotită vrednică a fi chemată una dintre apostoli!”. potrivit capital.ro.

Sfantul Andronic a fost hirotonit episcop al Panoniei, fara a avea tronul episcopal intr-un loc anume. El calatorea si predica Cuvantul pe intreg cuprinsul Panoniei.

Impreuna cu Sfanta Iunia, a luptat impotriva inchinarii la idoli si vindecau prin Sfantul Duh toate bolile si suferintele din popor.

Sfintele lor moaste s-au descoperit in regiunea Evgheniei, iar Sinaxarul face pomenire de ele pe 22 februarie.

Citeste si: Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce mare Sfant este praznuit astazi, in Duminica Mironositelor!

Rugăciunea Sfântului Apostol Andronic

„Apostole sfinte Andronic, roaga pe milostivul Dumnezeu, ca sa dea iertare de greseli sufletelor noastre.”

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Nicolae din Metsovo;
- Sfintei Iunia;
- Sfantului Mucenic Solohon;
- Sfintilor Mucenici Pamfamir si Pamfilon;
- Sfintilor Cuviosi Nectarie si Teofan, ctitorii Manastirii lui Varlaam, din Meteora.

Citeste si: La cât timp după Paște se vopsesc din nou ouăle?

 

Citește-ne pe
Citește și:

Calendar ortodox 16 mai 2021: Ce mare Sfant este praznuit astazi, in Duminica Mironositelor!

Tragedie în Belgia: Un român a murit și alte 20 de persoane sunt rănite, după prăbușirea unei școli în construcție / VIDEO

Scandal ca la ușa cortului! Elena Ionescu și Cristina Șișcanu s-au luat la ceartă în direct! De la ce a pornit totul

La cât timp după Paște se vopsesc din nou ouăle?

Când este sărbătorit Paștele Blajinilor în 2021

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies