Calendar Ortodox 9 februarie 2021. Sărbătoare importantă pentru creștini! Iată ce mare Sfant este sărbătorit!

,
Sfântul Mucenic Nichifor
Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creştin ortodox la 9 februarie.

Calendar Ortodox 9 februarie 2021. Pe data de 9 februarie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Nichifor.


In articol:

Conform Calendarului Ortodox 2021 , pe data de 9 februarie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Nichifor, Odovania Praznicului Întâmpinării Domnului.

Sfântului Nichifor
Capul Sfântului Nichifor a fost tăiat pe data de 9 februarie pentru Hristos.

Citeste si: Calendar Ortodox februarie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători din această lună

Calendar Ortodox 9 februarie 2021. Sfântul Mucenic Nichifor

Sfantul Mucenic Nichifor este prăznuit în fiecare an pe data de 9 februarie. Acesta a trait in secolul al III-lea si era prieten cu preotul crestin Sapriciu, potrivit crestinortodox.ro.

Diavolul, indignat de prietenia dintre cei doi, a decis să se bage între ei și să- facă pe cei doi să nu se mai înțeleagă. Acest plan a fost în favoarea Diavolului, deoarece Nichifor și Sapriciu nu mai voiau sa se intalneasca. Însă, după o perioadă de timp, Nichifor  a vrut să se împace cu preotul, astfel a trimis cativa prieteni la Sapriciu sa-l roage sa-l ierte. Pentru ca nu a primit iertarea, Nichifor a mers singur la el, si cazand la picioarele lui, i-a spus: "Iarta-ma, parinte, iarta-ma pentru Domnul". Sapriciu nu i-a acordat iertare, iar Nichifor a plecat de la dansul rusinat, conform crestinortodox.ro. 

Din cauza persecuției crestinilor, Sapriciu primeste pedeapsa decapitării. Nichifor s-a dus la Sapriciu imedat ce aflat ca sa-si ceara iertare. Asupritorii i-au spus lui Nichifor: "Om nebun ca tine niciodata n-am vazut. Iata acesta merge la moarte, iar tu cu tot dinadinsul ceri de la el iertare. Ce trebuinta iti este sa te impaci cu cel ce va muri indata?"

Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună

Sapriciu nu l-a iertat pe Nichifor. Atunci Dumnezeu s-a supărat și i-a luat darul. Sapriciu repede s-a răzgândit și a ales să servească zeilor în schimbul vieții.

Conform crestinortodox.ro, vazand Sfantul Nichifor ca Sapriciu s-a lepadat de Hristos, a inceput sa strige catre calai: "Eu sunt crestin si cred in Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Sapriciu s-a lepadat! Deci, taiati-ma pe mine in locul lui". Calaii n-au indraznit sa-l ucida fara voia ighemonului si toti se mirau ca de buna voie se ofera mortii, strigand: "Sunt crestin si zeilor vostri nu ma inchin si nu voi jertfi".

In urma acestei marturisiri, Nichifor a fost taiat pentru Hristos in locul lui Sapriciu.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Nichifor

Calendar Ortodox
Calendar ortodox marți, 9 februarie 2021. Ce rugăciune trebuie să spui astăzi

"Troparul Sfântului Mucenic Nichifor, glasul al 4-lea:

Mucenicul tău, Doamne, Nichifor, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul: Pe Faron cel ce se purta în car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, lovind în chipul Crucii şi despărţind marea şi pe Israel, cel ce fugea şi mergea pedestru, l-a mântuit, pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Marea vieţii înălţându-se şi învăluind cumplit luntrea sufletului meu cu supărări şi cu patimi, Hristoase, Cel Ce eşti Izvorul păcii, ca un Făcător de bine, întru linişte adâncă prefă-o, cu rugăciunile Mucenicului Tău Nichifor.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu cuget socotit, preaînţeleptule, ai supus cu evlavie sufletului înţelept patima mâniei; şi ai alergat către aproapele Sapriciu, stăruind a te împăca cu el, sfinte, plecându-te, Legilor Mântuitorului.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind îmbrăcat cu Puterea Crucii şi luptându-te cu vrăjmaşul, mucenice, cu multă tărie l-ai surpat şi purtător de biruinţă te-ai făcut, cel ce erai de mai înainte numit cu numele biruinţei, Prealăudate Nichifor, mucenice al lui Hristos, pururea pomenite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Întocmai la Putere, de aceeaşi Fire şi deopotrivă de un Scaun şi de aceeaşi Fiinţă, cinstim Strălucirea Cea cu Trei Lumini a unei Singure Dumnezeiri, mărturisind-o în Trei Feţe, propovăduind fără osebire pe Cuvântul, cu Tatăl şi cu Duhul.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Nici mintea cerească nu poate să înţeleagă, cu adevărat, Taina cea de Nepriceput, Prealăudată; că Cel de un Scaun cu Tatăl, sălăşluindu-Se în pântecele tău, a binevoit a Se naşte din tine, cunoscut în două firi.

Citeste si: CALENDAR ORTODOX: Ce sărbătoare importantă îi aşteaptă pe creştini în luna februarie

Cântarea a 3-a. Irmos: Cel Ce ai întărit dintru...

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel numit cu numele de Nichifor, cu faptele s-a vădit a fi purtător de biruinţă; că risipind negura înşelăciunii, a stricat-o cu lumina harului, strigând: nu este sfânt afară de Tine, Unule Iubitorule de oameni.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Încredinţat fiind că Stăpânul a fost ucis pentru tine, de bunăvoia ta ai alergat la moarte, dorind după omorârea Lui cea de bunăvoie, ca un mucenic purtător de biruinţă, întărit de Dumnezeiasca Putere.

Stih: Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe pământ luptător şi în cer încununat s-a arătat cu adevărat slujitorul lui Hristos, Sfântul Mucenic Nichifor, împreună cu Cetele cele fără de trup, strigând: nu este sfânt afară de Tine, Unule Iubitorule de oameni.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Luminându-se cu credinţă din insuflatele de Dumnezeu dogme, toţi mărturisim o Dumnezeire Nezidită, pe Tatăl, Mintea Cea Mare, pe Fiul, Cel Ce a ieşit din Ea şi pe Sfântul Duh, Cel Purces dintr-Însa.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Luând în pântece, Fecioară, fără de ispită bărbătească, ne-ai născut nouă pe Cel Născut din Tatăl mai înainte de veci, pe Dumnezeu împreună şi Om, în amândouă Firile Desăvârşit, iar nu împărţit.

Irmosul:

Cel Ce ai întărit dintru început cerurile cu înţelepciune şi ai întemeiat pământul pe ape, întăreşte-mă pe piatra Poruncilor Tale, Hristoase, că nu este sfânt afară de Tine, Unule Iubitorule de oameni.", potrivit doxologia.ro.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Când începe postul Paștelui în 2021 și cât timp durează! Calendar ortodox 2021 pentru toti crestinii

Putin a primit cadouri de ziua lui de la omologi: Lukașenko i-a oferit un tractor, Rahmon o piramidă din pepeni (FOTO)

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies