Calendar Ortodox 6 martie 2021. Ce mari Sfinti sunt praznuiti in aceasta zi!

,
Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea 6 martie
Calendar ortodox 6 martie 2021

Calendar Ortodox 6 martie 2021. In aceasta zi de sabata, 6 martie, creștinii ii praznuiesc pe Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea


In articol:

Potrivit Calendarului Ortodox pentru 2021 , anual, pe data de 6 martie, crestinii ii sarbatoresc pe Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea, la aproape doua saptamani inainte de  inceputul Postului Sfintelor Pasti, din 15 martie.

Cine au fost Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea

Portivit crestinortodox.ro, Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea au fost conducatori in armatele imparatului bizantin Teofil. Atunci cand musulmanii au asediat orasul Amoreea ei au luat in sclavie 42 de comandati, impreuna cu alti credinciosi.

Timp de sapte ani, comandantii au fost inchisi in temnita. Ceilalti crestiniurmau sa vanduti ca sclavi sau ucisi. In timpul celor sapte ani de temnita, comandantii au fost sfatuiti de musulmani sa imbratiseze credinta islamica.

Ei le-au grait comandantilor: "Mohamed este adevaratul proroc iar nu Hristos," comandantii au raspuns: "Daca ati avea doi care se cearta pentru un camp, cum ca este al lui, unul avand multi martori care adeveresc aceasta, iar celalalt nici unul, ce ati zice, ca al cui este campul?" Sefii musulmani spus: "Fara indoiala ca al celui cu multi martori."

Apoi comandantii au marturisit: „Drept ati raspuns. Asa este si cu Hristos si cu Mohamed al vostru. Hristos are multi martori: Prorocii din vechime, Moise si Ioan Botezatorul, pe care si voi il recunoasteti si care a dat marturie pentru El. Mohamed insa nu are ca marturisitor decat pe el insusi."

Musulmanii au raspuns: "Credinta noastra e mai buna decat cea crestina pentru ca vedeti si voi ca Dumnezeu ne-a dat noua izbanda asupra voastra, a crestinilor! Vedeti bine ca cele mai bogate pamanturi si imparatii din lume sunt ale noastre, si ca ele

sunt si mai numeroase si mai intinse ca ale voastre!". Comandantii au replicat: "Daca asa ar fi, atunci idolatriile egipteana, babiloniana, elenistica, romana, si inchinarea la foc a persanilor ar fi adevaratele credinte, caci iata, odata toate aceste neamuri au fost stapanitoarele lumii! Este limpede pentru oricine ca victoria, bogatia si puterea voastra nu dovedesc si adevarul credintei voastre. Noi stim ca Dumnezeu uneori da biruinta crestinilor, iar alteori ingaduie sa fie subjugati ca sa-si vada mai bine pacatele si sa se curateasca de ele prin pocainta si credinta adevarata."

Dupa multe chinuri, credinciosii au fost ucisi pentru ca nu au lepadat credinta in Hristos.

Citeste si: Top 20 cele mai gustoase reţete pentru Postul Paştelui 2021!

Troparul Sfintilor 42 de mucenici din Amoreea

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avand puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri.

Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si: Calendar Ortodox martie 2021. Ce sărbători religioase sunt în această lună

Tot astazi, face pomenirea:
- Sfantului Cuvios Arcadiu;
- Sfantului Cuvios Isihiu;
- Sfantului Cuvios Maxim;
- Sfantului Mucenic Eufrosin;
- A aflarii cinstitei Cruci si a piroanelor de Sfanta Elena, mama Sfantului imparat Constantin cel Mare;
- Sfintilor Iulian si Evul.

Citeste si: Calendar Ortodox 3 martie 2021. Ce mari Sfinti sunt praznuiti! Iata ce rugaciune folositoare pot rosti credinciosii in aceasta zi!

 

Citește-ne pe
Citește și:

Tradiții și obiceiuri. De ce merg finii la nași de lăsatul secului

Ministrul Educației: 'Am fost somați și amenințați să oprim această campanie de informare'

Irisha BATUTA MAR de un barbat! A fost hartuita! Ce s-a intamplat la Survivor Romania

Calendar Ortodox 3 martie 2021. Ce mari Sfinti sunt praznuiti! Iata ce rugaciune folositoare pot rosti credinciosii in aceasta zi!

Când se pot face nunți în 2021. Calendarul sărbătorilor și al zilelor de post

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies