Calendar ortodox, 5 septembrie 2020. Ce mari Sfinti sunt praznuiti astazi!

,

Sarbatoare mare astazi, 5 septembrie, pentru credinciosii crestin- ortodocsi din tara noastra.


In articol:

Astazi, in caledarul crestin ortodox sunt praznuiti Sfantul Proroc Zaharia si Dreapta Elisabeta, parintii Sfantului Ioan Botezatorul.

Cine a fost Sfantul Proroc Zaharia

Sfantul Proroc Zaharia, tatal Sf. Ioan Botezătorul – Era preot din Legea Veche, la Templul din Ierusalim, în timpul împăratului Cezar August (63 î.Hr.-14 d.Hr.), la Roma, iar în Țara Sfântă domnea Irod cel Mare, pe vremea nașterii Domnului Hristos. Zaharia preotul era căsătorit cu Elisabeta, una din fiicele lui Aaron.

Sfântul Evanghelist Luca consemnează despre ei că „erau amândoi drepți înaintea lui Dumnezeu, umblând fără prihană în toate poruncile și rânduielile Domnului”. N-aveau însă copii, pentru că „Elisabeta era stearpă și amândoi erau înaintați în zilele lor” (Luca 1, 6-7).

calendar crestin ortodox, 5 septembrie 2020
Sfantul Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul

Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020

Preotul Zaharia a intrat ca de obicei în Templu pentru a cădi și a văzut pe îngerul lui Dumnezeu stând de-a dreapta altarului tămâierii. Acesta i-a vestit că Elisabeta va naște la bătrânețe un fiu, pe Ioan Înaintemergătorul, proorocire care s-a și adeverit.

Potrivit tradiției, dupa nasterea lui Ioan, in luna a sasea, s-a auzit ca Irod, imparatul iudeilor, va ucide pe toti pruncii din Betleem și din împrejurimi, pentru a omora pe Domnul Iisus Hristos, iar in acea perioada s-a nascut și Ioan Înaintemergătorul. Tocmai de aceea, Elisabeta, maica lui, se temea pentru viața pruncului.

De teama, Elisabeta s-a ascuns impreună cu copilul intr-o peșteră de cealaltă parte a Iordanului și astfel nu a fost găsită de ostași. Irod a poruncit ostașilor ca, in locul copilului, sa-l injunghie pe tatal sau, preotul Zaharia. Astfel, ostasii au mers la Templu, au injunghiat pe batranul preot „intre Templu si altar”, stropind, cu sângele său, altarul Domnului.

La patruzeci de zile după uciderea lui Zaharia, a murit si Elisabeta. Copilul loan a ramas in pustie, hranit de inger si pazit de Dumnezeu, pana in ziua in care s-a aratat la Iordan.

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Cand pica Pastele ortodox si cel catolic in 2021

Anunț de la Cotroceni - Klaus Iohannis a semnat șapte decrete

Bomba zilei: Alex Bodi ar putea face mulți ani de pușcărie! Ce legătură are cu fetele dispărute din Caracal. Descoperire de ultim moment a anchetatorilor

Prognoza meteo ANM pentru sambata, 5 septembrie 2020. Dispar ploile! Vremea se va incalzi din nou in toata tara!

Curs valutar BNR, vineri, 4 septembrie 2020. Leul pierde teren in fata monedei europene!


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies