Calendar Ortodox 30 decembrie 2022: Ce sărbătoresc românii vineri? Rugăciunea pentru vindecarea trupului și a sufletului

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 30 dec 2022, 08:03

Sărbătoare calendar ortodox 30 decembrie 2022

Sursa: PixaBay

Ce sărbătoare este vineri în calendar ortodox 30 decembrie 2022. O mare sfântă muceniță este pomenită de Biserica Ortodoxă în această zi.

Sărbătoare calendar ortodox 30 decembrie 2022. Sfânta Muceniță Anisia este pomenită joi în calendarul creștin ortodox.

Model de credință și biruință, Sf Anisia fecioara a fost ucenica Sfântului Mare Mucenic Dimitrei izvorâtor de mir.

Rugăciunea pentru vindecarea trupului și a sufletului pe care este bine să o rostească vineri toți credincioșii! 

Citește și: Ce nu trebuie să-ți lipsească de Sf Vasile 2023. Sunt simbol al belșugului și al vieții împlinite  

Calendar ortodox 30 decembrie 2022. Sărbătoare vineri  

Sf Mc Anisia, sărbătoare calendar creștin ortodox 30 decembrie 2022. Biserica Ortodoxă o pomenește vineri pe Sfânta Muceniță Anisia care a trăit în a trăit pe vremea împăratului Dioclețian (284-305). 

Sfânta Muceniță Anisia s-a născut în Tesalonic din părinți nobili și bogați care au crescut-o cu mare evlavie pentru credință creștină. Fiind una dintre cele mai bogate fecioare, crescută în mijlocul țesăturilor fine, al pietrelor scumpe și înconjurată de mulți slujitori, tânăra se purta ca și cum nimic din toate acestea nu ar fi existat, având mereu în cuget dorința

de a-I urma lui Hristos. 

Când părinții ei au trecut la Domnul, Sfânta Muceniță Anisia a rămas orfană și s-a închinat pe sine cu totul rugăciunii și cugetărilor dumnezeiești în propria ei casă.

Pentru că era plină de Duh Sfânt și pentru că-l iubea pe Hristos s-a hotărât să dăruiască toată averea moștenită de la părinți, celor aflați în nevoie. Așa că a vândut tot ce avea, fără să se tocmească și ceea ce a primit a împărțit săracilor și celor ce sufereau în temniță.

Pe cei suferinzi îi îngrijea și pe mulți îi cerceta dăruindu-le ceea ce putea din averea ei. Când a terminat averea a început să se ostenească cu propriile mâini pentru a-și câștiga pâinea.

Și așa, petrecea în osteneli și nevoințe, în post și privegheri, fiind ea, cu viață și cu fapta, plăcută lui Dumnezeu, promițând lui Hristos totodată faptul că își va păstra fecioria. 

Citește și: Dana Roba va intra în cea de-a doua operație pe creier. Soțul ei încearcă să scape de pușcărie

Într-o dimineață, tânăra Anisia a plecat spre biserică, iar un ostaș a văzut-o și s-a îndreptat spre ea. Atunci Anisia și-a făcut semnul crucii și, mărturisind că este creștină, soldatul a străpuns-o cu sabia, Sf. Mc. Anisia primind astfel moarte martirică pentru numele Mântuitorului Iisus Hristos. 

Citește și: Ce trebuie să faci în ziua de Sfântul Vasile 2023. Vei fii sănătos și ferit de rele tot anul

Calendar ortodox 30 decembrie 2022. Rugăciune Sf Anisia 

Rugăciunea Sfintei Anisia

Atotputernice Doamne Dumnezeule, Părintele Unuia Născut Fiului Tău, Iisus Hristos, al Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru, Cela ce şezi pe scaunul slavei Tale, Căruia Îţi slujesc mii de mii de arhangheli şi mii de îngeri îţi stau înainte, supunându-se poruncii Tale: scaunele, domniile, începătoriile, stăpâniile, pe care Te laudă heruvimii şi Te măresc serafimii neîncetat cântând întreită cântare. Tu pe duhurile care nu se plecau Ţie le-ai cufundat în tartarul cel prea adânc şi pe balaur, care s-a lipit de darul Tău, l-ai legat cu legături nedezlegate şi scaunul lui l-ai surpat la pământ şi de la slujba cea cerească l-ai izgonit, lipsindu-l de viaţa cea fericită, iar cu moartea cea cu defăimare a Crucii ai surpat mândria aceluia.

Tu din sânurile Tale cele fără prihană ai trimis la noi pe Dumnezeu Cuvântul, Care era mai înainte de veci, pe Mântuitorul sufletelor noastre, Cel născut prin umbrirea Duhului Sfânt şi din Maria Fecioara, Care printr-Însul ai căutat oaia cea rătăcită, ai întărit pe cea neputincioasă şi ai vindecat pe cea zdrobită. Pe Tine Te chem, eu smerita şi păcătoasa roaba Ta, cu toată inima mea. Tu, Cel ce ştii gândurile fiecăruia, focul cel aruncat în lume de Unul Născut Fiul Tău l-ai aprins în inima mea şi scânteia credinţei, care este în mine, ai schimbat-o în făclia dragostei. Vino să mă mântuieşti pe mine, nevrednica roaba Ta, pentru că pe Tine Te doresc, pe Tine Te caut şi de Tine mă lipesc din toată inima mea.

Doamne Dumnezeule, Fiule, primeşte rugăciunea mea cea adusă Ţie cu inimă zdrobită şi cu duh de smerenie. Nu mă trece cu vederea pe mine, pentru care, O! Iisuse Hristoase, ai fost pironit pe cruce şi lovit peste obraz; pentru care ai băut oţet cu fiere şi ai gustat moartea amară şi a treia zi ai înviat din morţi, Te-ai înălţat la cer şi şezi de-a dreapta Tatălui.

Calendar Ortodox 1 Mai 2023: Ce sărbătoare este luni? Rugăciunea puternică pentru armonie și fericire în familie

Nu mă ruşina, nici nu mă lepăda din numărul roabelor Tale, ci învredniceşte-mă ca o creştină a mă mântui prin semnul Sfintei Tale Cruci. Fă-mă părtaşă patimilor Tale, săvârşind în mine voia Ta, ca să fiu credincioasă a mă arăta feţei Tale. Tu mă păzeşte, pătrunde cu frica Ta trupul meu, căci de judecăţile Tale m-am temut. Închide ochii mei ca să nu vadă deşertăciunea, ci mai bine, mă rog Ţie, deschide-i ca să cunosc minunile din legea Ta, căci spre Tine sunt aruncată din pântecele maicii mele. Tu eşti Domnul meu; tatăl meu şi maica mea m-au părăsit, iar Tu, Doamne m-ai primit.

Îndreptează paşii mei, ca să nu mă umplu de ruşine, eu roaba Ta; fă cu mine semn spre bine şi împlineşte cererea mea, pentru că înaintea Ta este toată dorirea mea şi suspinul meu de la Tine nu s-a tăinuit. Iarăşi către Tine mă rog, Dumnezeule Părinte, ajută-mi ca să nu se afle prihană în mine, roaba Ta, căci Ţie mă aduc punându-mă pe altarul mărturisirii şi al smereniei mele, să fiu primită ca o ardere de tot; astfel să fie jertfa mea înaintea Ta. Învredniceşte-mă a urma Mielului Tău Celui fără prihană, lui Iisus Hristos, Căruia, împreună cu Tine şi cu Duhul Sfânt, se cuvine slava, cinstea şi puterea în veci. Amin. 

Sursă: pravila.ro; doxologia.ro