Calendar ortodox 29 mai 2021. Sfanta Mucenita ocrotitoare a fetelor nemaritate! Iata ce rugaciune pot inchina credinciosii astazi!

,
Sfanta Teodosia, 29 mai
Sfanta Todosia este sarbatorita in fiecare an la 29 mai.[Sursa foto: doxologia.ro]

In fiecare an la data de 29 mai, Biserica ortodoxa ii praznuieste pe Sfanta Mucenita Teodosia Fecioara si pe Sfantul Mucenic Olivian.


In articol:

Conform calendarului crestin-ortodox, an de an la data de 29 mai, credinciosii ii praznuiesc pe Sfanta Teodosia Fecioara si pe Sfantul Olivian.

In acest an, cele doua sarbatori au picat intr-o zi de sambata, in cea de-a cincea saptamana dupa Pasti. Astfel este o zi in care crestinii pot manca de de dulce, insa cu toate acestea se pot inchina rugaciuni catre cei doi Sfinti ai zilei pentru sanatate si pentru fetele care isi doresc sa se casatoareasca.

Repere din viata Sfintei Teodosia fecioara

Potrivit crestinortodox.ro, cea care avea sa divina Sfanta Teodosia s-a nascut in Tir (Fenicia). Episcopul Evsevie, al Cezareei Palestinei a consemnat cateva lucruri importante din viata Teodosiei, printre care faptul ca in anul 308, aceasta a observat un grup de crestini ce urmau sa fie dusi inaintea judecatorului din cauza credintei lor in Dumnezeu si i-a incurajat sa nu renunte la crestinism si sa indure orice chin de dragul credintei lor.

Din acest motiv insa, Teodosia a fost si ea dusa de catre soldatii pagani in fata judecatorului, unde si ea la randu ei a fost obligata sa renunte la religia sa si sa se inchine idolilor. Refuzul ei categoric i-a adus pedeapsa cu moarte, aceasta fiind legata cu o piatra de picior si aruncata in mare. Insa Dumnezeu nu a parasit-o in acele clipe grele si a salvat-o de la moarte, aducand-o teafara la mal.

In momentul in care Teodosia a reaparut in fata judecatorului, tinand in maini piatra cu care fusese legata de picior, acesta a ordonat sa-i fie taiat capul si astfel Teodosia a devenit o sfanta martira ce nu s-a lepadat de credinta crestina.
Sfanta Teodosia s-a aratat parintilor sai inconjurata de o lumina puternica si de alte sfinte mucenite care s-au mantuit ca si ea, pentru a le spune cateva cuvinte, facandu-i astfel sa inteleaga care a fost menirea ei pe pamant.

"Vedeti voi ce mare este slava si harul Hristosului meu, de care voiati sa ma lipsiti?", a spus Sfanta Teodosia.

sfanta teodosia
Sfanta Teodosia fecioara din Tir, praznuita la 29 mai in fiecare an.[Sursa foto: doxologia.ro]

Troparul Sfintei Teodosia

Glasul 4
La fapta bună muceniţă, cu osârdie deprinzându-te, te-ai făcut vas iubit al lui Hristos şi locaş iubit al Preasfântului Duh. Pentru aceasta ai ruşinat pe vrăjmaşul, cel ce se luptă cu neamul omenesc, bine pătimind şi arătat cu sabia credinţei ai ucis pe cel cu nume de fiară, Teodosia; şi bucurându-te te-ai mutat la cer, cerând pururea mare milă, celor ce cu credinţă te cinstesc pe tine.

Condacul Sfintei Teodosia

Glasul 2
Cu ostenelile ai câştigat viaţa cea fără osteneală şi în sângiurile tale ai înecat pe vrăjmaşul cel spurcat al Bisericii lui Hristos, prealăudată şi te bucuri cu oştile cele de sus, acoperind pe cei ce săvârşesc pomenirea ta.


Sfantul Mucenic Olivian

Tot in data de 29 mai, in fiecare an, este praznuit si Sfantul Mucenic Olivian. Acesta a vietuit in timpul Imparatului Maximian. Ca si Sfanta Teodosia, si Sfantul Ilivian a avut parte de aceleasi chinuri teribile din partea paganilor, care l-au obligat sa renunte la crestinism si sa aduca jertfa idolilor, insa acesta a refuzat vehement.

sfantul olivian
Sfantul Mucenic Olivian, praznuit la 29 mai.[Sursa foto: doxologia.ro]

Astfel, a ajuns sa fie aspru pedepsit de paganii romani ai acelei vremi, trecand prin chinuri groaznice. Sfantul Olivian a fost ars cu fier incins in foc. Apoi a fost trimis in temnita unde din nou a suferit multe schingiuiri si in cele din urma a fost aruncat in foc, unde si-a dat duhul si a trecut la cele vesnice, ca un martir aparator al crestinismului.

Citeste si: Când au loc Rusaliile în 2021? Ce semnificaţie au şi ce tradiţii respectă românii în aceste zile

Citeste si: Când pică în 2021 Înălțarea Domnului, cea mai importantă sărbătoare care are loc după Paște

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Calendar ortodox 27 mai 2021. Crestinii praznuiesc astazi un mare Sfant facator de minuni! Iata ce rugaciune poate fi rostita la vreme de boala!

VIDEO - Marcel Ciolacu, despre Congresul PNL: Câți ani de pușcărie trebuie să le dai lui Orban, lui Bode, lui Cîțu?

România în stare de șoc! Un milionar celebru s-a sinucis! S-a împușcat în gură! Ce l-a determinat să facă acest gest oribil

Rugaciunea de luni. Ce este bine sa rostesti la fiecare inceput de saptamana

Calendar ortodox 26 mai 2021. Ce mare Sfant este praznuit astazi, in cea de-a cincea zi de miercuri dupa Sfintele Pasti, cand se sarbatoreste si Injumatatirea Cincizecimii!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies