Calendar Ortodox 15 septembrie. Sărbătoare importantă ASTĂZI pentru creștini! Iată ce mare Sfânt este prăznuit!

,
cruce neagra
Calendar Ortodox 15 septembrie[Sursa foto: PixaBay]

Calendar Ortodox 15 septembrie 2021. Pe data de 15 septembrie, creștinii îi prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos.


In articol:

În fiecare an, pe data de 15 septembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, considerat ocrotitorul pompierilor.

Sfântul Ierarh Iosif
Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Rugăciune Sfânta Ana. Cea mai cunoscută rugăciune pe care să o rostești pentru Sfânta Ana, mama Sfintei Fecioare Maria

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos

Sfantul Iosif cel Nou de la Partos s-a nascut in 1568, in orasul Raguza din Dalmatia. Dupa moartea tatalui sau, s-a mutat impreuna cu mama sa in Ohrida, la sud de Dunare, potrivit crestinortodox.ro. 

La 15 ani, Sfantul Iosif cel Nou de la Partos a intrat în mănăstirea Maicii Domnului din Ohrida, unde a stat cinci ani. După aceea a ajuns în Muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator, unde s-a călugărit și a primit numele de Iosif.

Citeste si: Înălțarea Sfintei Cruci 2021: Când pică sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci în 2021

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos și-a trăit ultima perioadă a vieții în România, aproape de Timișoara, unde a reușit să salveze orașul de pe Bega de un incendiu devastator.

De aceea, acest sfânt este considerat ocrotitorul pompierilor. 

Potrivit legendei, în momentul în care a murit, clopotele mănăstirii au început să bată singure. A fost înmormântat în naosul bisericii mănăstirești, iar în anul 1956 moaștele sale au fost strămutate în Catedrala mitropolitană din Timișoara. 

Rugăciune către Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş 

"Preabunule şi întru tot lăudate Părinte Iosif, păstorul şi învăţătorul celor ce aleargă cu credinţă la a ta folosire şi cu rugăciune fierbinte te cheamă pe tine, grăbeşte de ne ajută şi nouă celor ce cu credinţă şi cu dragoste săvârşim pomenirea ta,

stând rugător către Atotmilostivul Dumnezeu, pentru ca dreapta credinţă să se întărească şi să sporească şi toată creştinătatea să fie îngrădită şi păzită prin sfintele tale rugăciuni de certurile cele lumeşti şi de toată dezbinarea şi neînţelegerea.

Şi pentru ca Domnul Dumnezeul nostru să ne acopere şi să ne apere de tot răul: de foamete, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, de încălcarea noastră de alte neamuri, de robie, de prăpădul războiului, de toate bolile şi rănile cele aducătoare de moarte şi de cumplita moarte cea prin dezlănţuirea puterilor fără de zăgaz ale firii.

Roagă pe Ziditorul tuturor, făcătorule de bine, să dea pace lumii, linişte văzduhurilor, ploaie la bună vreme, roadă îmbelşugată pământului, bunăstare poporului, înţelegere soţilor, ascultare copiilor, iubire de fii părinţilor, dragoste frăţească tuturor, îndreptare păcătoşilor, spor duhovnicesc celor aleşi, râvnă multă către Domnul preoţilor, virtute călugărilor, înaltă înţelepciune ierarhilor şi sănătate tuturor.

Iar pe noi, cei ce ne-am adunat la aceasta sfântă pomenire a ta, ne miluieşte, îndrăznitorule către Dumnezeu.

Ca, prin solirea ta, cu folosinţa rugăciunilor tale şi cu harul lui Hristos Dumnezeu, viaţă lină, fără de păcat să ni se dăruiască, spre a vieţui cu bună-cuviinţă în veacul acesta şi de partea stării de-a stânga, la Înfricoşătoarea Judecată a toată lumea, să fim scutiţi, şi în partea celor de-a dreapta să ne învrednicim a fi, împreună cu toţi cei din veac bineplăcuţi Domnului. Amin.", este rugăciunea pentru buna înțelegere în România.

Ce Sfinți mai sărbătorim astăzi, 15 septembrie

Tot astazi, facem pomenirea:

- Patimirii Sfantului Marelui Mucenic Nichita Romanul;
- Sfantului Cuvios Filotei, preotul;
- Sfantului Porfirie;
- Aflarii moastelor Sfantului Acachie, episcopul Melitinei;
- Sfantului Mucenic Maxim;
- Aflarii moastelor Sfantului Mucenic Stefan;
- Sfantului Cuvios Gherasim, ctitorul Manastirii Survia;
- Sfantului Mucenic Ioan Criteanul;
- Sfantului Visarion, arhiepiscopul Larisei, facatorul de minuni.

Maine, 16 septembrie, facem pomenirea Sfintei Mucenite Eufimia.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Bilanț coronavirus 18 septembrie 2021: Peste 5000 de cazuri noi in ultimele 24 de ore! Situatie ingrijoratoare in sectiile ATI din tara

VIDEO - Francezii nu sunt impresionați: al zecelea weekend consecutiv de manifestaţii împotriva vaccinării şi paşaportului sanitar

Anamaria Prodan e în stare de șoc ! Soția lui Laurențiu Reghecampf apare într-un dosar DNA. Ce se spune despre ea

Elevii se întorc la școala online! Iată localitățile unde rata de infectare a depășit șase la mia de locuitori

Calendar Ortodox 18 septembrie. Ce sărbătoare este sâmbătă?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies