Calendar Ortodox 12 noiembrie 2022: Sâmbătă e zi de sărbătoare cu cruce neagră. Rugăciunea care te apără de toate relele

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 11 aug 2023, 06:15

Sărbătoare calendar ortodox 12 noiembrie 2022

Sursa: Pinterest

Ce sărbătoare e sâmbătă, potrivit calendar ortodox 12 noiembrie 2022. De ce această zi este marcată cu cruce neagră în calendarul creștin.

Sâmbătă e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox 12 noiembrie 2022. În fiecare an, la această dată, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfinților Năsăudeni Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile Dumitru din Mocod, Marin Grigore din Zagra și Vasile Oichi din Telciu, apărători ai credinței și ai neamului românesc, care au suferit moarte martirică în ziua de 12 noiembrie 1763.

Rugăciunea pe care este bine să o rostească sâmbătă toși creștinii ortodocși! 

Citește și: Ce se întâmplă pe 14 noiembrie 2022, de Lăsata Secului. De ce e o zi importantă înainte de Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri

Cruce neagră calendar ortodox 12 noiembrie 2022 

Sfântul Atanasie Todoran, un „ales al Lui Dumnezeu”, s-a născut înainte de anul 1663, în satul Bichigu, de pe Valea Sălăuței, județul Bistrița-Năsăud, într-o familie de țărani liberi.

A fost un luptător înnăscut pentru adevăr și dreptate. A îndurat multe suferințe, apărând pe cei asupriți și umiliți.

A avut dragostea față de credința strămoșească încă de mic, cu atât mai mult cu cât din familie făceau parte preoții Coșbuc din Hordou. Astfel, datorită educației primite, a ajuns un om de frunte în comună, fiind jude și colector al dărilor în comunele de pe Valea Bichigiului și a Sălăutei.

Încă din tinerețe a făcut parte dintr-un regiment de apărare a Vienei, dar mânat de dragostea pentru neamul românesc și pentru că eliberarea îi tot era amânată, nemaisuportând, a dezertat și s-a întors în țară. Din această cauză, Atanasie Todoran a fost urmărit, însă a găsit refugiu în Munții Țibleșului, în Maramureș și în Țara Chioarului.

Mai târziu, a ajuns în Moldova, unde a slujit ani îndelungați, după cum atestă un fragment al documentului emis de domnitorul Mihai Racoviță, de unde se înțelege că îl eliberează din oaste pe Atanasie – în vârstă de 74

de ani – după ce a slujit 13 ani în rang de căpitan și că este ridicat la rang de răzeș, scrie ortodoxia tinerilor.ro. 

Calendar ortodox 12 noimebrie 2022. Moartea Sf Atanasie Todoran 

La 10 mai 1763, la Salva, pe platoul numit „La mocirla”, era organizată sfințirea drapelelor de luptă și depunerea jurămintelor de către nouă companii ale Regimentului de graniță nou înființat.

Generalul Bukow, trimis de Curtea din Viena să urmărească și să impulsioneze în Ardeal trecerea la catolicism, a venit să primească jurământul grănicerilor năsăudeni și să le sfințească steagul. Când militarii erau pregătiți pentru depunerea jurământului, în față a ieșit, călare, „moș Tănase Todoran”, în vârstă de 104 ani, și le-a rostit grănicerilor o cuvântare. Printre altele, le spunea:  „De doi ani noi suntem grăniceri și carte n-am primit de la înalta împărăteasă că suntem oameni liberi!- și apoi așa nu vom purta armele, ca sfânta credință să ne-o batjocorească! Jos armele!”.
Cuvintele înflăcărate ale bătrânului au dat roade. Soldații care urmau să depună jurământ de credință față de Viena au trecut de partea lui Atanasie aruncând armele jos,în semn de protest și nesupunere, scrie doxologia.ro.

La scurt timp după aceea, s-au făcut cercetări pentru ca vinovații să fie pedepsiți.

La 12 noiembrie 1763, pe același platou de la Slava a avut loc execuția celor găsiți vinovați de revolta din luna mai. Atanasie Todoran a fost frânt cu roata de sus în jos, iar capul i-a fost legat de o roată,  pentru că i-a reținut pe oameni de la unire și de la înrolarea în statutul militar grăniceresc…  – după cum se arată în sentința de condamnare. Împreună cu Atanasie au fost martirizați prin spânzurare,  „pentru aceeași vină”, Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra și Vasile Oichi din Telciu, alte nouăsprezece persoane fiind supuse bătăilor cu vergi; mulți dintre cei bătuți au murit sub lovituri. Capetele celor martirizați au fost ridicate pe pari la poarta caselor în care locuiseră, iar bucăți din trupurile ciopârțite au fost așezate la răscruci de drumuri. Primind moarte martirică, Atanasie și-a vărsat sângele pentru credința strămoșească și pentru drepturile românilor transilvăneni. 

Citește și: Ce se mănâncă în Postul Crăciunului 2022. Cu ce poți înlocui carnea pentru cea mai gustoasă ciorbă de perișoare de post

Rugăciune către Sfântul Martir Atanasie Todoran

„O, Sfinte Martire Atanasie, cel ce te-ai învrednicit de darul sfinţeniei pe care Dumnezeu o pregăteşte aleşilor Săi din toate neamurile, ca dar pentru virtute; cel ce pentru apărarea credinţei dreptmăritoare a neamului nostru ai primit răsplata muceniciei, îngenunchind în faţa icoanei tale, luminată de har şi dătătoare de nădejde, cu smerenie, evlavie şi întăriţi întru dragoste pentru jertfa ta cea bineplăcută lui Hristos, te rugăm: Dă-ne în ceasul acesta putere, tărie şi răbdare, ca să putem birui toate uneltirile vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi, ca prin mijlocirea ta şi cu ajutorul lui Dumnezeu să zdrobim toate ispitele diavoleşti, poticnirile, neînţelegerile, ura, necazul, potrivniciile dintre noi şi fraţii noştri.

Dăruieşte Bisericii şi neamului tău pace şi linişte, ca să urmeze poruncilor lui Dumnezeu. Păzeşte credinţa noastră ortodoxă şi ne fereşte de silniciile celor rău-credincioşi. Depărtează de la noi cearta şi tulburarea şi, prin rugăciunile tale cele sfinte, cere lui Hristos Dumnezeu să ne dea iertare de păcate. Că El este Cel ce te-a chemat în lăcaşurile Sale şi pe El Îl preamărim întru toţi vecii: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, Treimea cea deofiinţă şi nedespărţită. Amin.„

Citește și: Ce trebuie să facă toate femeile pe 14 noiembrie, de Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului 2022. Obiceiul care îi ferește pe credincioși de rele

Calendar ortodox noiembrie 2022. Sărbători

1    M Sf. doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Asia;

2    M Sf. Mc. Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpifidor și Anempodist;    (Post. Nu se fac nunți)

3    J Sf. Mc. Achepsima ep., Iosif pr. și Aitala diac.;Așezarea moaștelor Sf. M. Mc. Gheorghe în Lida;

4    V Sf. Cuv. Ioanichie cel Mare;Sf. Cuv.Gheorghe Mărt. din Drama;   ( Post. Nu se fac nunți)

5    S Sf. Mc. Galaction și Epistimia;    (Pomenirea morților- Moşii de toamnă)

6    D Sf. Pavel Mărt., patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Luca din Sicilia;

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

7    L Sf. 33 de Mc. din Melitina;Sf. Cuv. Lazăr din Muntele Galisiei;

8    M †) Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri;

9    M †) Sf. Ier. Nectarie Taumaturgul de la Eghina;Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat;Sf. Mc. Onisifor și Porfirie;Sf. Cuv. Matrona;    (Post. Nu se fac nunți) 

10    J Sf. Ap. Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast, Terțiu și Cvart;Sf. Mc. Orest;

11    V † Sf. M. Mc. Mina;Sf. Mc. Victor, Vichentie și Ștefanida;Sf. Cuv. Teodor Studitul;   (    Post. Nu se fac nunți)

12    S Sf. Ier. Ioan cel Milostiv, patr. Alexandriei; †) Sf. Martiri și Mărt. Năsăudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra și Vasile din Telciu;Sf. Cuv. Nil Pustnicul;

13    D †) Sf. Ier. Ioan Gură de Aur, arhiep. Constantinopolului și mama sa, Sf. Antuza;

14    L Sf. Ap. Filip unul dintre cei 12 Apostoli;Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiep. Tesalonicului;    (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului)

15    M †) Sf. Cuv. Paisie de la Neamț;Sf. Mc. și Mărt. Gurie, Samona și Aviv, diac.;    (Începutul Postului Nașterii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

16    M Sf. Ap. și Ev. Matei;    (Post. Nu se fac nunți)

17    J Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, ep. Neocezareei Pontului și Ghenadiei, patr. Constantinopolului;Sf. Cuv. Lazăr Zugravul;    (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

18    V Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu;   ( Post. Nu se fac nunți)

19    S Sf. Prooroc Avdie;Sf. Mc. Varlaam;    (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

20    D Înainte-prăznuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului;†) Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul;† Sf. Mc. Dasie;Sf. Ier. Proclu, arhiep. Constantinopolului;;    (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

21    L (†) Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia);    (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

22    M Sf. Ap. Filimon, Arhip, Onisim și Apfia;Sf. Mc. Cecilia;    (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

23    M † Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii;Sf. Ier. Amfilohie, ep. Iconiei și Grigorie, ep. Acragandelor;    (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

24    J Sf. Sfințiți Mc. Clement, ep. Romei și Petru, ep. Alexandriei;    (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

25    V Odovania Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului;† Sf. M. Mc. Ecaterina;Sf. M. Mc. Mercurie;    (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

26    S Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul;    (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți) 

27    D Sf. M. Mc. Iacob Persul;Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie;  (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

28    L Sf. Cuv. Mc. Ștefan cel Nou;Sf. Mc. Irinarh;   (    Post. Nu se fac nunți)

29    M Sf. Mc. Paramon și Filumen;Sf. Cuv. Pitirun;    (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

30    M †) Sf. Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;† Sf. Ier. Andrei Șaguna, mitr. Transilvaniei;Sf. Ier. Frumentie, ep. Etiopiei;    (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)