Calendar creștin ortodox sâmbătă, 16 aprilie 2022. Astăzi e Sâmbăta lui Lazăr! Se face pomenirea morților și e dezlegare la ulei și vin!

,
Sâmbăta lui Lazăr

Astăzi se sărbătorește Sâmbăta lui Lazăr 

[Sursa foto: doxologia.ro]

Sâmbătă, 16 aprilie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Astăzi e dezlegare la ulei și vin.


In articol:

Astăzi e Sâmbăta lui Lazăr. Credincioșii primesc o veste foarte bună, azi fiind zi de dezlegare la ulei și vin.

Mâine va fi sărbătoare cu cruce roșie, foarte importantă, fiind sărbătorită Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim.

Ce este Sâmbăta lui Lazăr

Sâmbăta lui Lazăr este sărbătoarea ce precede Duminica Floriilor, sărbătoare importantă, cu cruce roșie din calendarul creștin ortodox 2022.

De Sâmbăta lui Lazăr Domnul nostru Iisus Hristos l-a înviat pe Lazăr, la patru zile de la moartea acestuia.

"Lazăre, ridică-te și umblă!", i-a spus Mântuitorul Iisus Hristos lui Lazăr. 

După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat pe Mântuitor cu flori şi l-au aclamat la intrarea în Ierusalim.

În această zi, un aspect foarte important pentru credincioși, se face pomenirea morților.

Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina

Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Ce nu ai voie să faci de Florii 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă pe 17 aprilie, de Intrarea Domnului în Ierusalim

Astăzi mai sunt sărbătorite Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina

Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina au fost surori și au locuit în apropierea cetății Aquileia, informează crestinortodox.ro. În vremea în care împăratul Dioclețian s-a aflat pentru un interval de timp în această cetate, a poruncit uciderea părintelui Hrisogon. Dumnezeu i-a descoperit în vis lui Zoii, un preot în vârstă, locul în care se afla trupul neînsuflețit al lui Hrisogon, mai notează sursa citată.

În urma acestei descoperiri, bătrânul a luat trupul părintelui și l-a înmormântat după rânduială. După o lună, Sfântul Hrisogon i se arată în vis lui Zoii, descoperindu-i că peste nouă zile cele trei surori fecioare vor primi moarte martirică și că odată cu ele va muri și el.

După nouă zile, bătrânul Zoii a trecut la Domnul, iar cele trei surori au fost aduse înaintea împăratului. Fecioarele au refuzat să se închine idolilor, mărturisind cu tărie credința lor în Hristos, fapt pentru care au fost trimise în închisoare. După ce le-a torturat îndelung, judecătorul le-a trimis la moarte pe cele două surori mai mari, pe care le-a ars de vii, iar pe Irina a ținut-o vie, cu gândul de a o necinsti.

Doar că îngerul Domnului a păzit-o pe fecioară, neîngăduind soldaților să se apropie de ea, ducând-o pe Irina pe un deal. După o zi, soldații neputând ajunge la ea, pe acel deal, au ucis-o cu arcul.

Sfanta Anastasia, care se prăznuiește în calendarul creștin-ortodox la 22 decembrie, a adunat trupurile fetelor, despre care știa că au murit, și le-a îngropat cu cinste. Sfintele Mucenite Agapi, Hionia și Irina au primit moarte martirică la anul 304.

Tropar

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioasele îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si: Calendar creștin ortodox joi, 14 aprilie 2022. Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Ierarh Pahomie. Cine a fost acesta

 

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Un avion a zburat fix pe deasupra oamenilor. Privitorii, la doar câţiva metri de aeronavă în momentul aterizării pe un aeroport din Grecia VIDEO

Aprilie este o lună neagră pentru românul de rând! Săptămânile înainte de Paști sunt cu adevărat de pătimit! Mulți români nu știu ce vor putea pune pe masă de Paști!

Ministrul Daea denunță 'nesăbuința și lipsa de acțiune' în domeniul irigațiilor: Reabilitarea sistemului să se facă 'ceas de ceas și zi de zi'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Paștele Catolic 2022. Cum sărbătoresc romano-catolicii Învierea Domnului

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies