Calendar Creștin Ortodox 5 septembrie. Sfântul Proroc Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, este sărbătorit astăzi. Rugăciunea ce îl laudă

,
sarbatoare 5 septembrie

Astăzi se sărbătorește Sfântul Prooroc Zaharia

[Sursa foto: Facebook]

Sfântul Proroc Zaharia este celebrat la data de 5 septembrie, acesta fiind tatăl Sfântului Ioan Botezătorul.

Rugăciunea ce se spune în ziua în care se pomenește Sfântul Proroc Zaharia, 5 septembrie, îl laudă pe acesta și îi mulțumește pentru sacrificiile pe care acesta le-a făcut.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox 2 septembrie 2022. Un mare sfânt este sărbătorit vineri. Rugăciunea pe care trebuie să o spunem astăzi

Cine e Sfântul Proroc Zaharia

sarbatoare 5 septembrie

Cine e Sfântul Prooroc Zaharia

[Sursa foto: Facebook]

Sfântul Proroc Zaharia a fost tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta a fost preot, pe vremea când împăratului Cezar August domnea, la Templul din Ierusalim.

Iar conform Scripturii, îngerul Gavriil i s-a arătat în altar și i-a adus vestea că soția sa, Elisabeta, urmează să aibă un fiu, ca răspuns al rugăciunilor sale. Cu toate acestea, Sfântul Proroc Zaharia nu a crezut spusele îngerului deoarece cei doi erau înaintați în vârstă și nu mai sperau la o așa minune.

Din această cauză, Sfântul Proroc Zaharia rămâne mut până în momentul în care îi va scrie, după naștere, numele fiului său pe o tăbliță.

Citeste si: Prima zi de școală, 5 septembrie 2022. Peste 3,5 milioane de elevi încep anul școlar 2022-2023

Sfântul Proroc Zaharia este trecut în rândul prorocilor, datorită prorocirii care este menționată în Evanghelia de la Luca 1, 67-69, acolo unde a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Ioan Botezătorul:  „Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea feței Domnului, ca să gătești căile Lui, să dai poporului Său cunoștință mântuirii întru iertarea păcatelor lor, prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Răsăritul cel de Sus, ca să lumineze pe cei care sed în întuneric și în umbra morții și să îndrepte picioarele noastre pe calea păcii.“.

Cum domnitorul Irod cel Mare era un presupus ucigaș de prunci, acesta a poruncit ca toți pruncii din Betleem să fie omorâți, iar la aceste auzite, Elisabeta s-a ascuns cu Sfântului Ioan Botezătorul într-o peșteră. Irod cel Mare era conștient de nașterea acestuia și le-a poruncit soldaților să îl caute și să îl omoare, crezând astfel că e Mesia.

Pentru că soldații nu l-au găsit pe Sfântul Ioan Botezătorul, aceștia l-au înjunghiat pe Sfântul Proroc Zaharia, în locul fiului său.

Citeste si: Cum e să trăiești cu cineva din zodia Fecioară. 10 obiceiuri pe care le au acești nativi

Rugăciune către Sfântul Prooroc Zaharia

sarbatoare 5 septembrie

Rugăciunea ce îl laudă pe Sfântul Prooroc Zaharia

[Sursa foto: Facebook]

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

,,Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.

Stih Sfinte Proorocule Zaharia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pomenirea proorocului Tău lăudând-o, mă rog să-mi ajute darul Duhului cu mijlocirea ta, grăind: să cântăm Mântuitorului şi Dumnezeului nostru.

Stih: Sfinte Proorocule Zaharia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Aflându-se viaţa ta fără prihană, ai fost împodobit cu podoaba preoţiei şi cu razele cele luminoase ale proorociei, grăitorule de cele Dumnezeieşti, fericite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

După Lege fiindu-ţi capul luminat cu cunună,  Sfinte Zaharia, ca un arătător de cele sfinte, grăiai: să cântăm Mântuitorului şi Dumnezeului nostru.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Fiind îmbrăcat cu haina cea lungă până la picioare, ca Aaron ai însemnat pe Fecioara care a odrăslit din rădăcina lui Iesei; pe Ceea ce a purtat în pântece pe Mântuitorul.”

Citeste si: Cum va fi școala din 5 septembrie 2022. Toate modificările cu care se vor confrunta elevii în noul an școlar

Sursa: kfetele.ro

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Natalia a recunoscut abia acum: "Ceva, ceva a fost între noi" Care este cel mai mare defect al lui Sorin de la Casa Iubirii

Eugen Tomac nu renunță la ideea unui front comun anti-PSD în Capitală: 'Ar fi o mare catastrofă ca în 2024 bugetul să încapă din nou pe mâna lor'

Natalia a recunoscut abia acum: "Ceva, ceva a fost între noi" Care este cel mai mare defect al lui Sorin de la Casa Iubirii

LIVE UPDATE Ziua 191 de război în Ucraina. Rusia atrage atenția Republicii Moldova, în timp ce Zelenski susține că armata invadatoare a încercat să deturneze misiunea de la...

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies