Calendar creștin ortodox 13 iulie 2022. Foarte mulți români își serbează onomastica astăzi. Este prăznuit sfântul bunelor vestiri

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 13 iul 2022, 08:00

Sfântul Arhanghel Gavriil este prăznuit pe 13 iulie 

Sursa: Captură YouTube

Pe data de 13 iulie este sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox. Iată ce mare sfânt este prăznuit astăzi și ce români își serbează ziua de nume.

În calendarul creștin ortodox, pe data de 13 iulie 2022 este sărbătorit Sfântul Arhanghel Gavriil.

Aceasta este cea de-a treia sărbătoare închinată marelui sfânt în timpul anului calendaristic.

Calendar creștin ortodox 13 iulie 2022. Cine a fost Sfântul Arhanghel Gavriil? 

Pe data de 13 iulie, în toate bisericile din România este prăznuit Sfântul Arhanghel Gavriil. În această zi, creștinilor ortodocși li se amintește despre toate minunile săvârșite de marele sfânt. 

Despre Sfântul Arhanghel Gavriil este cunoscut faptul că este Arhanghelul bunelor vestiri.

Acesta este cel care i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naște pe Iisus Hristos, tot el este cel care a adus vestea zămislirii Maicii Domnului lui Ioachim și Anei, el i-a vestit Sfântului Zaharia că soția lui îl va naște pe Sfântul Ioan Botezătorul și tot el a vestit păstorilor nașterea lui Iisus Hristos. 

Având în vedere că are o importanță majoră în religia creștină, Sfântului Arhanghel Gavriil îi sunt dedicate mai multe sărbători în timpul anului bisericesc.

Astfel, prima oară este sărbătorit pe data de 26 martie, imediat după Buna Vestire, apoi pe 13 iulie, iar ulterior pe 8 noiembrie, atunci când în calendarul creștin ortodox este sărbătorit Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. 

În 2022, sărbătoarea Sfântului Arhanghel Gavriil pică într-o zi de miercuri și pentru că aceasta este zi de post, credincioșilor le este interzis să consume alimente de dulce.

Mai exact, aceștia trebuie să evite preparatele care conțin lapte, ouă, unt, brânză sau carne.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Citeste si: Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ilie. Iată cui trebuie să spui „La mulți ani!” pe data de 20 iulie 2022

Minivacanță de Sfânta Maria, august 2022. Câte zile libere primesc salariații cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

Rugăciune către Sfântul Arhanghel Gavriil

Miercuri, credincioșii pot cere ajutor divin prin rostirea rugăciunii către Sfântul Arhanghel Gavriil. Această rugăciune se spune pe 13 iulie, având în vedere că aceasta este ziua dedicată marelui sfânt în calendarul creștin ortodox. Iată cum se pot ruga creștinii ortodocși pentru sănătate, prosperitate, liniște sufletească și armonie în familie.

„O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârşit lucrătorule, care cu numele şi cu fapta mărturiseşti puterea Celui-Preaînalt, către puţinătatea omenească apleacă-te cu îngăduinţă, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzeşte-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face. Tu pe oameni cercetându-i din neam în neam, cu bunele şi cu relele noastre ne ştii; de aceea te rugăm să fii răbdător cu nedesăvârşirile noastre, sprijinindu-ne ca de rele să ne lepădăm, iar întru cele bune să sporim, căci de îndreptarea omului scris este că şi îngerii se bucură. Deci pricină de bucurie înlesneşte-ne să fim Puterilor cereşti celor fără de trup, peste care Dumnezeu fruntaş te-a rânduit, Voievod între Voievozii cei de sus. Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovniceşte să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputinţele cele trupeşti şi îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oştirile cereşti şi cu cetele drepţilor, spre împărăţia luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulţămită, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-fiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”, aceasta este rugăciunea către Sfântul Arhanghel Gavriil, potrivit doxologia.ro. 

Citeste si: Ce se dă de pomană de Sfântul Ilie. Alimentele care se împart copiilor pe 20 iulie 2022

 


Asiye se află în pericol de moarte atunci când este rănită în confruntarea dintre Tayfun și Omer. Vezi online live episodul 51 al serialului “Totul pentru familia mea”

Episodul 51 al serialului turcesc „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D miercuri, 8 februarie 2023, de la ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.

Cookies