Calendar creștin ortodox 11 noiembrie. Sântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți

,
Calendar creștin ortodox 11 noiembrie. Sântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți
Calendar creștin ortodox 11 noiembrie. Sântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți

Calendar creștin ortodox 11 noiembrie. Sfântul Mina este sărbătorit de creștini pe data de 11 noiembrie. Acesta s-a născut în Nakiyos, în apropiere de Memphis, în prima jumătate a secolului al III-lea.


In articol:

 

Sfântul Mina este cunoscut drept sfântul care îi ocroteşte pe cei păgubiţi şi îi ajută pe cei nedreptăţiţi în procese sau pe cei ce au pierdut ceva ori au fost înşelaţi.

Mina rămâne orfan pe când era doar un copil, tată său murind atunci când el avea 11 ani, iar mama lui s-a stins și ea trei ani mai tarziu.

Acesta intră în armata împerială, iar la 23 februarie 303, când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, părăsește armata și se retrage în deșert, dedicându-se vieții ascetice.

Acesta este momentul când îl întâlnește pe Sfântul Macarie Egipteanul care îi va spune: „Ce cauți între cer și pământ, Mina, de unul singur? Locul tău este în mijlocul mulțimii, că să ia aminte toți la cuvintele și la faptele tale. Ai schimbat o haină de ostaș cu alta, atunci sfârșește pe câmpul de luptă, ca să inviezi ca un învingător fără sabie”.

Sfântul Mina a împlinit cuvintele lui Macarie și a părăsit deșertul, ajungând astfel la Cotyaeum, cel mai apropiat oraș de deșertul în care viețuise.

Aici era în plină desfășurare o serbare în cinstea zeilor, iar Mina a mărturisit în fața celor care-i cinsteau că este creștin.

În acel moment a fost luat de soldați și dus la prefectul Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credința în Hristos, i s-a tăiat capul.

Calendar creștin ortodox 11 noiembrie. Sântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți
Calendar creștin ortodox 11 noiembrie. Sântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți

Rugăciune Sfântul Mina. Ce este bine să rostești în această zi

Rugăciune Sfântul Mina. Sfântul Mina este cinstit de Biserica Ortodoxă pe data de 11 noiembrie. Acesta mai este cunoscut în popor și drept ocrotitorul celor păgubiți.

Sfântul Mina îi ocroteşte pe cei păgubiţi şi îi ajută pe cei nedreptăţiţi în procese sau pe cei ce au pierdut ceva ori au fost înşelaţi.

Rugăciune Sfântul Mina

"O, preasfinte și întru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, și de minuni făcătorule; primește această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către tine ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scap eu ticălosul și către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinți mă rog ție: vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea; vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu.

De aceea mă rog ție, fericite și sfinte Mina, grăbește de mă ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și mă sprijinește pe mine robul tău. Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea pe mine ticălosul și scârbitul, că știu, sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit suferințe grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fără de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de la Dumnezeu, fiidcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfântă biserica ta și cu credință

ți s-a rugat, nu a rămas neajutat.

Că cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui?

Minunile și ajutorul tău m-au făcut și pe mine ticălosul și scârbitul, ca să alerg la ajutorul tău. Am auzit de neguțătorul acela din pământul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugăciuni, nu numai că ai vădit pe ucigașul său și l-ai scos din paguba lui dându-i îndărăt punga cu galbeni; dar, o! minune, că și din mort și tăiat în bucăți, tu l-ai vindecat și l-ai făcut sănătos.

Asemenea și lui Eutropie, din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur ținut în mâini, fiindcă îl făgăduise bisericii tale. Tot așa și femeia Sofia, care venea spre închinare în sfânt locașul tău, nu numai că a fost izbăvită de ostașul acela ce o silea spre păcat, dar și pe ostaș, după cuviință l-ai certat. La fel și șchiopul care venea la sfântă biserica ta spre închinare, cu rugăciune îndată l-ai tămăduit.

Citeste si: Mesaje de Sfinții Mihail și Gavril. Cele mai frumoase urari si felicitari

Citeste si: Sfinții Mihail și Gavril. Rugăciunea puternică care te ocrotește de rele

Citeste si: Zile libere 2020: Cate minivacante au romanii in anul urmator

Asemenea și femeii celei mute, i-ai deschis graiul și vorbea curat. De asemenea atunci când evreul dăduse prietenului său creștin o pungă cu glabeni, pe care creștinul tăgăduia că a primit-o, jurând pentru aceasta chiar în biserica ta, tu nu numai că ai izbăvit pe creștin de jurământ, dar și evreul, văzând minunea ta, a crezut întru tine și a venit la credința creștină.

Aceste minuni ale tale, sfinte, m-au făcut și pe mine a crede că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor și minunat. De aceea încredințat sunt că tot cel ce aleargă la tine, cerând cu credință ajutor, nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta și eu cred că tu același ești, sfinte, ca atunci și astăzi, că oricine a alergat la tine nu s-a întors neajutat.

Pentru aceeea și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg la tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, și mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenice Mina, ca să te rogi pentru mine păgubașul și scârbitul, lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.

Către Acela roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, ca să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întrutotlăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.", este cunoscuta rugăciune către Sfântul Mina.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Copil de un an, mort după ce s-a înecat cu o bomboană. Familia a reacționat violent față de echipajul SMURD

Rusia trage un semnal de alarmă și avertizează: Combatanți ai Statului Islamic vin din Libia și Siria în Afganistan. Are loc un exod masiv de populație

Momente de teroare pentru Gina Pistol. O femeie s-a prezentat în fața porții ei: „Să aveți parte de ce mi-a făcut mie Smiley…”

Încă trei celebrități se pregătesc să cucerească podiumul „Bravo, ai stil! Celebrities!”

In aceasta seara, de la ora 20:00, in serialul “Nehir”, tanara Nehir intra in bucluc!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies