Bani de la stat pentru românii care găzduiesc refugiați din Ucraina. Suma de bani alocată zilnic pentru fiecare refugiat

,
bani romani care gazduiesc refugiati ucraina

Românii care găzduiesc refugiați din Ucraina vor primi bani din partea statului 

[Sursa foto: PixaBay]

Românii care găzduiesc refugiați din Ucraina vor primi bani din partea statului. Iată ce sumă a fost stabilită prin hotărâre de Guvern.


In articol:

România și-a luat angajamentul de a primi refugiați din Ucraina, în contextul războiului izbucnit în țara vecină. Astfel, pentru a veni în sprijinul românilor care au decis să primească în casele lor refugiați, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care românii vor primi bani care să asigure cheltuielile privind hrana pentru cetățenii ucraineni ajunși în România.

Câți bani vor primii românii care găzduiesc refugiați din Ucraina? 

În cursul zilei de vineri, Guvernul a aprobat ajutorul pe care românii care vor găzdui refugiați din Ucraina îl vor primi în perioada următoare. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat suma acordată de stat pentru fiecare refugiat în parte. Este vorba despre 20 de lei/zi pentru fiecare persoană ajunsă din Ucraina în România. Acești bani ar urma să asigure o parte din hrana zilnică pentru fiecare refugiat. 

Banii vor fi obținuți din bugetul Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, iar în cazul Capitalei, din bugetul Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă Bucureşti-Ilfov.

„Guvernul a aprobat hotărârea de stabilire a mecanismului de decontare din bugetul Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă Bucureşti-Ilfov, a cheltuielilor cu hrana cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne.

Ce se întâmplă prin acest act normativ, se stabileşte mecanismul concret prin care persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana. Sprijinul financiar pe care statul îl asigură pentru fiecare persoană cazată în fiecare zi pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru a asigura hrana este de 20 de lei/zi pentru fiecare persoană. În acest sens, bugetul MAI a fost suplimentat, pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu suma de 18 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, bani prevăzuţi în bugetul de stat din acest an”, a declarat Dan Cărbunaru, conform digi24.ro.

Citeste si: Armata rusă nu permite evacuarea civililor din Mariupol și Volnovaha și fac atacuri asupra coridoarelor umanitare! Volodimir Zelenski: „Trupele ruse au lansat un atac cu tancuri exact pe unde trebuia să treacă acest coridor”

Război Rusia-Ucraina. Câți ucraineni au solicitat azil în România de la izbucnirea conflictului? 

Prin intermediul unui comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că, până în prezent, 3.623 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România și că pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări. 

„De la începerea conflictului din Ucraina, 3.623 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Acești cetățeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.

Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 71,2%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, menționăm că, în ultimele 24 de ore, 70.974 de persoane, dintre care 21.003 de cetățeni ucraineni, au intrat în țară, iar 93.417 de persoane, dintre care 23.653 de cetățeni ucraineni, au părăsit teritoriul României.Totodată, 20.502 de mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare și 25.641 pe sensul de ieșire. ”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

Citeste si: Uleiul se scumpeşte din cauza războiului din Ucraina. De ce prețul său crește și la noi deși ar fi trebuit să fie tocmai invers!

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Avertisment de ultimă oră! Se fac recrutări pentru război? Anunțul făcut de ministrul Apărării

Jurnalistul hărțuit de DIICOT după ce a dezvăluit un abuz sexual scapă de dosar penal: 'Voi merge la CEDO, să se constate oficial abuzul statului român'

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Ce semnificație are litera Z de pe tancurile rusești

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies