Autoritatile romane, in stare de alerta dupa ce un incendiu violent a cuprins sute de hectare de padure in apropierea centralei de la Cernobil!

In urma cu doua ore, Comitetul de Urgenta al Ministerului Mediului s-a intrunit in sedinta de urgenta pentru a discuta situatia din zona Cernobil.

Cel mai mare risc este formarea unui nor radioactiv care sa se indrepte spre Romania! Expertii de la Garda de Mediu incearca sa stabileasca ce masuri ar trebui luate de Romania in cazul in care norul radioactiv ajunge pana aici.

La granita de nord a tarii, oamenii sunt ingrijorati. De la frontiera Romaniei pana la Cernobil sunt aproximativ 300 de kilometri.

Hectare intregi de padure sunt cuprinse de flacari! Orizontul e acoperit de fumul gros produs de focarele identificate in zone diferite. Atentie, nu vorbim de o simpla situatie de urgenta cauzata de padurea distrusa de flacari!

Citeste si: Prognoza meteo ANM! Canciula lovește România în weekend! Zonele din țară transformate în cuptor - capital.ro

Padurile care ard se afla intr-o zona de siguranta aflata la numai 20 de kilometri de centrala nucleara dezafectata de la Cernobil. Primele flacari au fost observate ieri dupa-amiaza. Pana acum, autoritatile din Ucraina nu au reusit sa lichideze toate focarele.

Expertii sunt foarte ingrijorati. Situatia este foarte periculoasa chiar daca focul va fi oprit inainte sa cuprinda zona centralei: „problema principala este ca materialele radioactive de acolo sunt extrem de volatile si au penetrat lemnul copacilor. Cu alte cuvinte, sunt in sol din 1986 si au fost absorbite in copaci si in vegetatia de acolo.”

Aceasta este marea problema - fumul ridica in atmosfera substantele radioactive. Peste 320 de hectare de padure au ars pana in acest moment, iar distanta fata de centrala de la Cernobil nu este mai mare de 20 de kilometri.

Dupa ce a survolat zona afectata intr-un elicopter, premierul ucrainian a incearcat sa-si linisteasca vecinii si mai ales cetatenii: „vreau sa asigur pe toata lumea ca situatia este sub control iar serviciile de urgenta lucreaza activ pentru a localiza incendiile. Trei avioane, un elicopter si mai multe autospeciale au fost deja trimise in zona.

Totusi, surse din cadrul Ministerului de Interne de la Kiev sustin ca focul ar fi fost pus intentionat in padurile de langa Cernobil. Zona respectiva este inchisa, facand parte dintr-un culoar de siguranta dupa dezastrul de acum 29 de ani. Pe 26 aprilie 1986, reactorul numarul 4 de la Cernobil a explodat. Specialistii spun ca efectele acelui dezastru se simt chiar si in prezent.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Cookies