Atentie la alimentele de post! Cate E-uri mananca romanii in Postul Pastelui

Perioada de post poate fi asociată și cu o variantă de regim alimentar benefic pentru organism, insa unele alimente ”de post” au un conținut ridicat de ”E-uri”


In articol:

Asociația InfoCons a analizat un exemplu de ”masă de post”, un sandwich compus din pâine, margarină și pate vegetal. În total, aceasta poate să conțină peste 30 de E-uri, potrivit alba24.

Au fost studiate 23 de produse tip pate de post, iar 95,65% dintre acestea au avut în componență caragenanul (E407), 91.30% conțin monoglutamatul de sodiu (E621) și 69.56% – ascorbat de sodiu (E301).

Pate de post – în unele produse de acest fel se regăsesc 15 aditivi alimentari și anume:

E407-22 (95.65%), E621-21 (91.30%), E301-16 (69.56%), E150-14 (60.86%), E330-13 (56.52%), E481-11 (47.82%), E452-11 (47.82%), E415-11 (47.82%), E472-10 (43.47%), E451-10 (43.47%), E120-10 (43.47%), E635-8 (34.78%), E508-5 (21.73%), E412-5 (21.73%), E316-4 (17.39%), E466-3 (13.04%), E516-3 (13.04%), E472a-2 (8.69%)

Citeste si: Ciuperci pe pat de mămăligă. Cum să-ți impresionezi invitații în post

Citeste si: Adevarul despre soia: este otrava sau aliment? Ce se intampla daca mananci soia

În margarină se pot identifica până la 6-8 E-uri,

printre care E100 (curcumina – colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei), E160b (colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic), E202 (sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave), E476 (emulgator sintetic – are un efect toxic moderat și poate provoca alergii).

În produsele de tip pâine pot fi găsiți și 7 aditivi alimentari:

E160 (beta-caroten), E170 (carbonat de calciu), E200 (acid sorbic), E223 (metabisulfit de sodiu), E262 (acetat de sodiu), E263 (acetat de calciu), E270 (acid lactic), E282 (propionat de calciu), E300 (acid ascorbic), E304i (palmitat de ascorbil), E322 (lecitină), E330 (acid citric), E471 (mono și digliceridele acizilor grași), E472 (esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași), E475 (esterii poliglicerici ai acizilor grași), E481 (stearoil 2 lactilat de sodiu).

Într-un pahar cu lapte de soia pot fi identificate până la 5 E-uri într-un singur produs, printre care:

fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551).

Potrivit InfoCons, alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor.

Citeste si: Bors toxic: ce tip de bors nu trebuie sa cumperi niciodata! Nu il mai pune in ciorba!

Citeste si: Ingredientul care transforma ciorba in otrava: toata lumea il foloseste

Citeste si: Fasole toxica: cum iti dai seama daca fasolea pe care ai cumparat-o este toxica

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate