Astăzi este Ziua Marinei Române - Ce evenimente sunt organizate la malul Mării Negre

Autor: Alina Petre
Actualizat: 15 mai 2023, 00:15

Ziua Marinei Române

Pe data de 15 august este sărbătorită Ziua Marinei Române împreună cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului.

Anul acesta, sărbătoarea națională împlinește 120 de ani de la recunoștință. Ziua Marinei Române a fost oficializată pe 15 august 1902, ca onomastică a marinarilor din România de Sfânta Maria Mare. Primul eveniment s-a desfășurat la bordul crucișătorului „Elisabeta”.

Ziua Marinei, sărbătorită după 2 ani de pandemie

La malul Mării Negre sunt organizate numeroase evenimente de către Forţele Navale Române la Constanţa, Mangalia, Brăila, Tulcea, Galaţi, Bucureşti şi Bicaz – ceremonii militare şi religioase, Zile ale Porţilor Deschise, activităţi culturale, expoziţii interactive, ateliere de matelotaj, jocuri şi concursuri marinăreşti, spectacole de muzică uşoară

şi muzică folclorică, exerciţii demonstrative navale, concerte, retrageri cu torţe.

Ziua Marinei este sărbătorită după doi ani de pandemie.

Citeste si: Zi liberă Sfânta Maria 2022. Ce beneficii primesc angajații care aleg să lucreze luni, pe 15 august

Klaus Iohannis, participă la Ziua Marinei

La eveniment participă și președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă.

Aceștia vor rosti o alocuţiune la ceremonia organizată în Portul Militar.

Forţele Navale Române sărbătoresc luni Ziua Marinei la Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Mangalia, Brăila, Galaţi şi Bicaz, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Manifestările de la Constanţa vor începe luni cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare şi se vor desfăşura în Portul Militar şi în Portul Tomis.

În Portul Militar, festivitatea, la care va fi prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, dar și premierul va începe cu serviciul religios, apoi vor urma alocuţiunile persoanelor oficiale şi vizitarea navei-şcoală "Mircea", recent întoarsă dintr-un marş internaţional de instrucţie. 

Ziua Marinei Române se sărbătoreşte anual la data de 15 august, fiind o sărbătoare civilă şi militară, marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare şi religioase organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

În Portul Tomis, activitățile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, vor avea loc în intervalele orare 10.00-13.00

și 17.00-20.00.

În prima parte a zilei de 15 august, după defilarea aviației, Zeul Neptun își va face apariția, în jurul orei 11.00, însoțit de alaiul său, și va da startul jocurilor și concursurilor marinărești, la care vizitatorii vor fi invitați să participe. Prezența Zeului Neptun și a alaiului său va fi asigurată de Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța.

În cea de-a doua parte a zilei de 15 august, marinarii militari vor fi prezenți, în Portul Tomis, în intervalul orar 17.00-20.00,

după care publicul este invitat la un mini-concert susținut de formațiiile muzicale ale Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, care va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar „Pescarii”, în intervalul orar 20.00-20.30.

Citeste si: Cele mai frumoase mesaje pe care să le trimiți de Sfânta Maria Mare 2022. Urări, felicitări și gânduri bune pentru cei care își serbează onomastica pe 15 august 2022