Arsenie Boca, secretele celor mai puternice invataturi din Post! Asa se explica o porunca nestiuta!

Postul e vechi şi începe odată cu omul. E prima poruncă de stăpânire de sine, scria părintele Arsenie Boca.

Marele duhovnic al secolului trecut a lasat posteritaţii o serie de învaţaturi despre post şi rugaciune, menite sa îi ajute pe oameni sa inteleaga semnificatia lor.
1 Indemn la o alimentaţie reţinuta „Postul cu masura sau mancarea odata în zi (a nu se satura). Mancarea sa fie de un singur fel, din bucate neînsemnate şi care se gasesc fara bataie de cap şi pe care nu le pofteşte sufletul. Sa manance în fiecare zi un fel cu înfranare. Vinul e folositor la batraneţe, la neputinţa şi la frig şi atunci puţin. Iar la tinereţe, la caldura şi la sanatate mai buna este apa - dar şi aceasta puţina, caci setea e mai buna decat toate poftele trupeşti”. (Cararea Împaraţiei, Editura Charisma, 2007). Potrivit foştilor sai apropiaţi, preotul îşi prepara singur mancarea de post, în care predominau morcovii raşi pe razatoare, cruzi.

2 Curaţirea prin post şi rugaciune „Postul e vechi şi începe odata cu omul. E prima porunca de stapanire de sine. Postul şi rugaciunea sunt doua mijloace prin care curaţim firea de patimi. Toţi oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu şi-au smerit sufletul cu rugaciune şi post. Şi Iisus a postit 40 de zile punand postul începatura a vestirii împaraţiei lui Dumnezeu, deşi Lui nu-I trebuia, fiind nepatimaş. Cu trupul însa nu putem trata decat prin post. El nu ştie şi nu recunoaşte convingeri. De aceea el trebuie uscat, încet şi cu socoteala, fiindca în mocirla uscata porcii patimilor nu mai vin sa se scalde. Ochii vad lucrurile, mintea vede gandurile. Postul curaţeşte ochiul, rugaciunea curaţeşte mintea", potrivit Adevarul.ro.

Cititi continuarea pe kfetele.ro

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate