Aproximativ 5 milioane de persoane utilizează parola “password” în 30 de țări ale lumii

Author: Cristina Mocanu

Aproximativ 5 milioane de utilizatori ai internetului, din 30 de țări ale lumii, continua să folosească parole simple, acestea fiind ușor de detectat de către hackeri.

Sursa: https://www.pexels.com/

Persoanele care folosesc internetul continuă să utilizeze parole simple.

Aproximativ 5 milioane de utilizatori ai internetului, din 30 de țări ale lumii, continua să folosească parole simple, acestea fiind ușor de detectat de către hackeri.

5 milioane de persoane continua să utilizeze parole simple

Persoanele care folosesc internetul, continua să utilizeze parole simple, fiind ținta clară a hackerilor, conform unui raport al unei companii din domeniul securității pe internet.

În 2021, existau 24 de miliarde de combinații de nume de utilizator şi parole care circulau pe piețele infracționale online, însemnând o creștere cu 65% față de cifrele din 2020, dar cu toate acestea mulți utilizatori de Internet continuă să le facă viața mai ușoară infractorilor cibernetici, prin alegerea unor parole ușoare, potrivit unui raport publicat pe blogul din România al companiei de securitate informatică, Eset.

Citește și: Industria 4.0: Un institut caută riscuri de criminalitate cibernetică!

Phil Muncaster, expert Eset, a declarat că: „Datele de conectare în conturi, precum numele de utilizator şi parola, reprezintă cheile de acces în viața noastră online. În ziua de astăzi, amprenta noastră digitală poate cuprinde de la informații de conectare la servicii de streaming, servicii bancare online sau de mesagerie şi până la servicii de ridesharing şi conturi de social media.

Adesea, în aceste conturi sunt stocate detalii ale cardurilor, pe lângă datele personale. Tocmai de aceea sunt atât de populare în mediul infracțional cibernetic. Un raport din iunie a dezvăluit că 24 de miliarde de combinații de nume de utilizator şi parole circulă pe piețele infracționale online – creștere de 65% față de cifrele din 2020”.

Care este cea mai populară parolă din lume

Potrivit capital.ro, o listă a celor mai slabe parole folosite în 2022, întocmită de către NordPass, arată că, în 30 de țări, cea mai populară parolă a continuat să fie „password”, cu aproape cinci milioane de înregistrări.

Pe locul al doilea s-a situat „123456”, urmată de varianta sa un pic mai lungă: „123456789”…

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Totodată, în acest top se mai regăsesc parole precum: „guest”, „qwerty”, „12345678”, „111111”, „12345”, „col123456” şi „123123”. Conform specialiștilor, aceste conturi pot fi accesate cu ușurință, în mai puțin de o secundă.

De asemenea, specialiștii au confirmat faptul că în fiecare an apariția unor tipare similare, iar printre favoritele din toate timpurile, asociate cu diverse sporturi, obiecte sau branduri, se află: echipe sportive („Steaua Roșie Belgrad”, care a însumat peste 58,5 milioane de utilizări în diverse conturi), branduri de modă („tiffany” a fost folosit de aproape 14,8 milioane de ori), înjurături (cel mai popular dintre acestea a fost „f*ck”, folosit de peste 21 de milioane de ori), artiști muzicali (cu U2 în topul listei, cu peste 33 de milioane de utilizări), filme („leon” – cu 6,4 milioane de parole), mașini (peste opt milioane de utilizatori au avut ca parolă „mini”), jocuri video (cel mai popular, în 2022, a fost „arma”, cu peste 6,2 milioane de utilizatori) şi mâncare (aproape 8,6 milioane de parole au conținut cuvântul „fish”).

Citește și: Cum să te protejezi atunci când faci cumpărături online. 10 sfaturi care îți vor ține banii în siguranță

Schimbare importantă pentru pensionari! Ce se întâmplă chiar din această lună

Experții în securitatea cibernetică avertizează că: „Odată autentificați în contul dvs, hackerii pot fura toate datele personale şi datele cardurilor stocate în acesta. Sau le pot folosi ei înșiși pentru fraude cu carduri sau alte tipuri de escrocherii. Valoarea tranzacțiilor frauduloase cu carduri în 2021 a depășit 32 de miliarde de dolari şi se preconizează că va crește până la 38,5 miliarde de dolari până în 2027. Dacă reutilizați aceste parole, dacă le aveți scrise pe un post-it şi expuse la vedere sau dacă le împărtășiți cu alții, în realitate doar le ușurați viața celor care ar putea fi hackeri şi escroci. Iar dacă folosiți aceleași parole de acces la conturile personale şi pentru logarea în conturile de la serviciu, ați putea chiar să vă expuneți angajatorul unui risc cibernetic semnificativ. Acest lucru ar putea avea repercusiuni şi mai grave dacă hackerii reușesc să fure date şi informații business ca urmare a acestei neglijențe”.

De aceea este recomandat utilizarea unor parole sau „fraze de acces”, în locul unui simplu cuvânt.

De asemenea experții mai recomandă să nu dați click pe linkurile suspecte primate prin e-mail deoarece acestea pot reprezenta un risc de securitate.

 


Cine este Alina, noua concurentă din Casa iubirii, sezonul 2? Tânăra a făcut dezvăluiri uluitoare! „Am acasă un băiețel de 4 ani!” Iată care sunt cei trei concurenți care i-au atras deja atenția!

Alina este noua concurentă care a pășit astăzi în Casa iubirii! Tânăra a mărturisit că a pus deja ochii pe trei dintre băieți! „Am o slăbiciune pentru ochii albaștri” Iată ce detalii neașteptate au ieșit la iveală din trecutul Alinei! 

Cookies