APOCALIPSA. Au inceput ceremoniile pentru sfarsitul calendarului mayas

In peninsula Yucatan din Mexic au inceput ceremoniile care marcheza incheierea unei etape din era maya, la sfarsitul unui ciclu de 5.200 de ani.

Incheierea acestei etape din calendarul mayas a fost interpretat de unii ca fiind o profetie a sfarsitului lumii. Debutul acestor festivitati, ce vor culmina pe data de 21 decembrie, a fost evidentiat prin ofrande aduse divinitatii mayase a Lunii, Ixchel, intr-o pestera din apropiere de Merida, capitala statului Yucatan.

Inceputul noii ere maya va fi celebrat pe intreg teritoriul mexican si in alte patru tari unde cultura mayasa a supravietuit trecerii vremii. Este vorba de Guatemala, Belize, Salvador si Honduras. In timp ce unii se pregatesc sa marcheze pe 21 decembrie sfarsitul calendarului mayas, altii se asteapta la indeplinirea profetiei ca atunci vom asista la sfarsitul lumii. Unii reprezentanti ai miscarii New Age sunt convinsi ca 21 decembrie este ziua Judecatii de Apoi.

Expertii in cultura si civilizatie mayasa contesta vehement aceste interpretari. Jean-Michel Hoppan, arheolog si specialist in scrierile mayase, a declarat ca mayasii nu au emis profetia potrivit careia luna aceasta, pe 21 decembrie, lumea se va sfarsi. 21 decembrie 2012 este data la care se incheie un mare ciclu din calendarul mayas.

Aceasta data, care a starnit atatea fantasme, a fost gasita inscriptionata pe o bucata dintr-o impunatoare stana de piatra, denumita 'Monumentul 6', conservata pe situl arheologic Mucuspana din sudul Mexicului.  Aluzia la sfarsitul unui ciclu major nu este prezentata ca fiind un cataclism major, o distrugere a lumii, a explicat specialistul, ci face referire la intoarcerea unei divinitati mayase, Bolonyocte, care repune timpul in miscare.

Sursa: Agerpres

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate