Pensiile militare nu au fost modificate după marea recalculare a pensiilor din luna septembrie a anului 2024. În acea perioadă, guvernul Ciolacu a dat un proiect de lege prin care pensiile militarilor să crească după o anumită formulă. Ulterior, legea a fost contestată la CCR de către Avocatul Poporului. După mai multe luni în care rezerviștii din România nu au primit bani în plus la pensie, Ilie Bolojan a anunțat ce se va întâmpla cu pensiile militare.
Anunț de ultim moment despre pensiile militare
Proiectul de lege prin care pensiile militare urmează să fie calculate după o formulă specială a fost contestat la CCR de către Avocatul Poporului. După patru luni de la sesizarea Avocatului Poporului, decizia CCR a fost împotriva proiectului de lege, decizând astfel că proiectul propus nu este constituțional, motiv pentru care creșterea pensiilor militare nu poate fi acordată.
CCR nu a motivat decizia pe care a făcut-o, motiv pentru care nu se poate da o altă lege de majorare a pensiilor militare. Ilie Bolojan a explicat că înțelege frustrarea rezerviștilor, deoarece li s-au promis anumite creșteri ale pensiilor militare care nu au mai avut loc din diferite motive.
„Există o nemulțumire a rezerviștilor militari privind recalcularea unor pensii care să fie aduse la zi față de nivelul unor solde. Problema de fond este să creezi așteptări unei categorii sociale și după aceea această așteptare să nu o onorezi. Pe ei nu îi interesează din ce motive nu li se onorează un angajament. Dar asta înseamnă scăderea încrederii și ostilitate față de cei care au făcut asta”, a explicat Ilie Bolojan.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Cât câștigă o româncă ce lucrează pe vas și ce condiții trebuie îndeplinite
Președintele interimar a oferit și un mic mesaj către CCR, instituție care blochează orice altă inițiativă de creștere a pensiilor militare.
„Creezi așteptări, nu le onorezi și mai apoi te aștepți ca lumea să te aplaude.
Vârsta de pensionare a magistraților poate crește de la 1 ianuarie 2026
În luna martie a anului 2025, liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au depus în Parlament un proiect de lege care dorește creșterea vârstei de pensionare a magistraților, dar și reducerea pensiilor speciale. În prezent, vârsta de pensionare a magistraților este de 50 de ani, însă noul proiect legislativ arată că vârsta de pensionare va crește treptat până în 2045, ajungând la 65 de ani. Vârsta de pensionare a magistraților ar putea crește de la 1 ianuarie 2026.
În cadrul aceluiași proiect de lege se regăsește și noua formulă de calcul a pensiilor speciale. Valoarea pensiilor speciale este calculată la 80% din media salariilor pe ultimele 48 de luni, însă aceasta urmează să scadă la 65% din media salariilor pe ultimele 48 de luni. Camera Deportaților a votat proiectul care a ajuns la Senat. Comisiile din Senat au început deja să dezbată acest proiect, astfel încât să realizeze modificări. După analiza comisiilor, urmează ca proiectul de lege să fie trimis în Senat și la președinte, potrivit newswek.ro.