ANM a emis două avertizări de fenomene extreme. Lista județelor în care sunt așteptate ploi torențiale, grindină și vijelii

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 22 iun 2024, 17:33

Cod galben și portocaliu de ploi torențiale

Sursa: Pexels

De astăzi, 22 iunie, începând cu ora 15:00, 12 județe din România vor intra sub avertizare cod portocaliu de ploi torențiale, grindină și vijelii. Conform prognozelor, vremea severă va continua până duminică dimineață, aducând precipitații abundente și condiții meteo periculoase în aceste regiuni.

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat emiterea a două avertizări de vreme extremă. De astăzi, începând cu ora 15:00, 12 județe vor fi sub cod portocaliu din cauza ploilor torențiale, grindinei și vijeliilor, cu efecte ce vor dura până duminică dimineață. În paralel, 11 județe vor fi afectate integral sau parțial de un cod galben de furtuni, semnalând condiții meteo severe și posibile perturbări.

Cod galben și portocaliu de ploi torențiale pentru 12 județe din România

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări de vreme severă care vor afecta România în următoarele zile. Potrivit informațiilor furnizate de Meteo România, un cod galben va fi în vigoare de astăzi, 22 iunie, ora 15:00, până mâine, 23 iunie, ora 10:00.

Citește și: Cod roșu de caniculă în România! Iată care sunt județele afectate de valul de căldură extremă

În această perioadă, Banatul, Crișana, Maramureșul, Transilvania și jumătatea de nord a Moldovei vor experimenta instabilitate atmosferică. Fenomenele vizate includ averse, intensificări de scurtă durată ale vântului cu rafale de 50-70 km/h, vijelii, grindină și descărcări electrice. Cantitățile de apă vor varia între 15 și 25 l/mp, iar local pot depăși 30-40 l/mp.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”

Pe lângă acest cod galben, un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată va fi activ începând de astăzi, 22 iunie, ora 15:00, până mâine, 23 iunie, ora 6:00. Potrivit sursei menționate anterior, zonele afectate includ Crișana, Maramureșul, Banatul și Transilvania, precum și nord-vestul Moldovei. În aceste regiuni, se așteaptă vijelii puternice cu rafale de vânt de 70-90 km/h, grindină de dimensiuni medii și mari, averse torențiale și descărcări electrice.

Cantitățile de apă pot ajunge la 25-40 l/mp și, izolat, pot depăși 50 l/mp.

În plus, duminică, instabilitatea atmosferică va continua să afecteze local jumătatea de nord a țării și izolat restul teritoriului.

Cum va fi vremea în Capitală

Potrivit Meteo România, în intervalul 22 iunie, ora 10:00- 23 iunie, ora 10:00, Bucureștiul va fi sub influența unui val de căldură intensificat.

Vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul de 80 de unități. Cerul va fi predominant senin, cu înnorări trecătoare spre seară și la începutul nopții. Vântul va sufla slab până la moderat, iar temperaturile maxime vor atinge 36-37 de grade Celsius, în timp ce minimele nocturne vor fi cuprinse între 17 și 19 grade Celsius.

Citește și: Avertizare cod galben și portocaliu de caniculă, valabil pentru ziua de 21 iunie. Care sunt județele afectate

În intervalul următor, 23 iunie, ora 10:00- 24 iunie, ora 10:00, valul de căldură va continua să fie intens și persistent în Capitală. Vremea va rămâne caniculară, cu disconfort termic deosebit de accentuat și ITU peste 80 de unități. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea. Vântul va continua să sufle slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade Celsius, iar cea minimă va oscila între 18 și 20 de grade Celsius.