Angajații din mediul privat ar putea primi vouchere de vacanță. Măsura ar putea ajunge la peste patru milioane de români

Author: Andreea Buinoschi

Angajații din mediul privat ar putea primi vouchere de vacanță. Măsura ar putea ajunge la peste patru milioane de români

Sursa: pexels

Ministrul Turismului a venit cu inițiativa ca și angajații de la privat, nu doar cei de la stat, să primească vouchere de vacanță. Măsura ar urma să vizeze mai bine de patru milioane de români.

Angajații din mediul privat s-ar putea plimba prin România cu vouchere de vacan ță, la inițiativa ministrului Turismului.

Această măsură are rolul de a aduce o îmbunătățire semnificativă sectorului HoReCa.

Angajații de la privat ar putea primi vouchere de vacanță

Voucherele de vacanță ar putea ajunge la aproximativ 4,2 milioane de angajați din mediul privat și ar urma să fie decontate, în integralitate, de către CAS.

Până în acest moment, nu se știe care ar fi valoarea unui voucher de vacanță.

În prezent, bugetarii primesc vouchere de vacanță în valoare de 2.550 de lei, iar suma urmează să ajungă la 3.000 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Ministrul Turismului susține că este conștient de efortul pe care acest lucru l-ar reprezenta, fiind vorba de un efort bugetar care s-ar ridica la un miliard de lei. Momentan, angajații pot primi vouchere de vacanță din partea angajatorului, dar valoarea nor nu trebuie să depășească șase salarii brute.

Citește și: Pensii decembrie 2022. Când vor fi plătite pensiile în luna decembrie. Anunțul făcut de Marius Budăi: „Am discutat deja cu Poşta”

Mai mult decât atât, dacă fac acest lucru, angajatorii nu mai sunt nevoiți să plătească la stat contribuția obligatorie pentru muncă, a cărei valoare este de 2,25% din salariul mediu brut al angajatului.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

„Am adoptat în luna decembrie acea ordonanţă de urgență privind voucherele de vacanță pentru angajații din sectorul bugetar, ceea ce înseamnă pentru domeniul turistic o infuzie de capital de aproximativ 300 milioane de euro.

Vouchere de vacanţă pentru mediul privat pot merge până la 6 salarii minime pe economie şi nu am renunţat la acele deduceri fiscale. Agenţii economici au beneficii. Întreaga sumă poate fi deductibilă, plus că nu se plătesc contribuţii sociale pentru contravaloarea lor”, a spus Constantin Cadariu, la România TV.

Voucherele de vacanță urmează să fie acordate și în anul 2023

Anul următor le va aduce bugetarilor, în continuare, vouchere de vacanță. Valoarea lor va creșt e, deoarece va crește și salariul minim pe economie. Chiar și așa, se va percepe un impozit de 10% pentru această sumă.

23 ianuarie 2023, zi liberă. Ce angajați vor beneficia de liber în prima lună a noului an

De asemenea, valoarea tichetelor va fi raportată la perioada lucrată, iar angajatorii care oferă vouchere de vacanță beneficiază de deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 RON per angajat, per an fiscal. Mai mult decât atât, beneficiază și de scutirea de contribuția obligatorie pentru muncă, a cărei valoare ajunge la 2,25% din salariul brut al angajatului.

Citește și: Schimbare totală pentru taloanele de pensie. Se aplică de la 1 ianuarie 2023. Anunțul făcut de preşedintele Casei Naţionale de Pensii

Voucherele de vacanță pot fi folosite pentru plata cazării, a meselor, a transportului, dar și pentru plata tratamentelor balneare.

 


Cine este Alina, noua concurentă din Casa iubirii, sezonul 2? Tânăra a făcut dezvăluiri uluitoare! „Am acasă un băiețel de 4 ani!” Iată care sunt cei trei concurenți care i-au atras deja atenția!

Alina este noua concurentă care a pășit astăzi în Casa iubirii! Tânăra a mărturisit că a pus deja ochii pe trei dintre băieți! „Am o slăbiciune pentru ochii albaștri” Iată ce detalii neașteptate au ieșit la iveală din trecutul Alinei! 

Cookies