Alexandru Rafila, primele declarații despre introducerea formularului de călătorie. Documentul devine obligatoriu din 20 decembrie. Ce sancțiuni pot primi cei care nu respectă legea

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 15 sep 2022, 05:05

Formularul de calatorie in Romania

Sursa: Canva

Alexandru Rafila a oferit primele declarații despre formularul care devine obligatoriu la intrarea în România, din 20 decembrie.

Formularul de călătorie devine obligatoriu și în România. Alexandru Rafila a făcut primele declarații despre

noul document care va fi necesar la intrarea în țară, începând din 20 decembrie. Acesta a precizat și ce sancțiuni primesc cei care nu vor respecta legea.

Alexandru Rafila, primele declarații despre introducerea formularului de călătorie

Oficialii au decis introducerea formularului de călătorie, rolul acestuia este de a ajuta Direcțiile de Sănătate Publică să identifice mai ușor călătorii care au luat contact cu persoane infectate cu Covid-19.

Documentul devine obligatoriu la intrarea în România, începând din 20 decembrie.

Ministrul Sănătății a făcut primele declarații despre introducerea formularului de călătorie.

”Este vorba despre adoptarea unui act normativ privind limitarea transmiterii noii tulpini emergente Omicron. România s-a aliniat deciziei Comisiei Europene în ceea ce privește instituirea unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor ca parte a procedurilor de notificare a alertelor

în cadrul sistemului de avertizare și răspuns instituit în legătură cu amenințările transfrontaliere.

Citește și: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta

Nu este un document care împiedică circulația, dimpotrivă, este un document ce ne ajută să localizăm rapid contacții unei persoane infectate și Direcțiile de Sănătate Publică să poată efectua rapid anchetele epidemiologice și să ia măsurile

care se impun. Nu este decât o procedură de identificare rapidă a contacților persoanelor infectate”,   a spus Alexandru Rafila, miercuri dimineață.

Citeste si: Model formular de intrare în România. Cum arată și ce informații trebuie să conțină

Călătorii sunt obligați să completeze documentul

Rafila a precizat că toți călătorii trebuie să completeze acest formular cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea în România, iar dacă nu reușesc acest lucru, îl pot completa acasă, însă au doar 24 de ore la dispoziție. Dacă depășesc acest interval, riscă amenzi usturătoare, a anunțat Ministrul Sănătății.

Epidemie de gripă 2023: Ce măsuri s-ar putea lua în România? ”Aceste trei măsuri de care vorbeam limitează propagarea infecțiilor respiratorii”

”Călătorii trebuie să completeze acest certificat cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea în România. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, pot merge la domiciliu și pot să îl completeze într-un interval de 24 de ore, sub sancțiunea unei amenzi, dacă nu respectă acest interval”, a spus Ministrul Sănătății.

Citeste si: Valul 5 al pandemiei va debuta în România în jurul datei de 15 ianuarie. Octavian Jurma, a făcut anunțul crunt

 


Tensiunile au atins cote maxime în Casa iubirii! Bianca i-a declarat război lui Robert și a lansat replici acide la adresa lui! „Mi-a plăcut la început! Dar când l-am cunoscut nu mi-a mai plăcut, că nu e doar un ambalaj!” Iată cum a reacționat Mihaela, care abia și-a stăpânit lacrimile, mascându-le cu un zâmbet fals!