Alertă meteo! Vortex polar în România! Se vor înregistra temperaturi de -20 de grade

Author: Madalina Maftei
Un vortex polar loveşte România!

Meteorologii au anunţat că vor avea loc fenomene ne ma întâlnite. Vortexul va ajunge în România! Se vor înregistra temperaturi de -20 de grade. De când ar putea începe totul şi care sunt zonele vizate?

Ninsorile au început deja în mai multe zone ale ţării, însă situaţia nu se opreşte aici. Meteorologii au anunţat că un vortex polar va lovi România, iar după ninsori temperaturile vor scadea drastic.

Ce anunţă specialiştii despre ciclonul care va lovi ţara noastră

Conform ultimelor informaţii meteorologice, în unele zone se vor înregistra minus 20 de grade. De asemenea, specialiştii spun că situaţia s-ar putea înrăutăţii la jumătatea lunii ianuarie, în cazul în care ciclonul format la Polul Nord va lovi România.

Meteorologii spun că răcirea accentuată se va produce de joi, iar pe lângă ninsori, va exista şi ger. Potrivit specialiştilor, cea mai friguroasă zi va fi duminică, atunci când s-ar putea înregistra chiar și -20 de grade în depresiuni, dimineața.

Cea mai caldă zi, se vor înregistra -2 grade

În cea mai caldă zi se vor înregistra -2 grade, iar pe parcursul zilei aceasta va coborâ până la -12.

Și în București vor fi -6 ziua și -10 noaptea. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

De asemenea, aceste temperaturi nu sunt singurul pericol.În cazul în care masa de aer de la Polul Nord reușește să coboare și mai mult spre sud poate ajunge inclusiv în Europa și la noi. Mai exact, pe la mijlocul lunii, România s-ar putea confrunta cu temperaturi foarte scăzute, sub pragul înghețului pentru o perioadă mai mare de timp. 

O situaţie asemănătoare s-a produs în 2014, un vortex polar a lovit SUA, au fost înregistrate temperaturi de -27 de grade.

Citeste si: Iarna își intră în drepturi. Anunt de la ANM! Urmează și temperaturi de -13 grade celsius în România

Ce spune ANM

ANM a trimis o avertizare meteo. În intervalul 11 ianuarie ora 12.00

până la data de 13 ianuarie ora 10.00, România va fi lovită de un val de precipitații.

"În intervalul menționat, vor fi perioade în care se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării, iar în jumătatea de sud se vor acumula cantități, local de peste 10…15 l/mp. Vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă, îndeosebi în zona Carpaților Meridionali și de Curbură și local în Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei.

În Bărăgan și Dobrogea vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ploaie, iar izolat se va forma polei. Vântul va avea unele intensificări pe litoral, unde rafalele vor depăși temporar 40…50 km/h”, precizează ANM. 

Citeste si: Prognoza meteo ANM pentru marți, 12 ianuarie. Vreme închisă și precipitații sub formă de ninsoare