Ajutorul de deces 2023 va fi majorat. La ce sumă va ajunge și care sunt actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces în 2023

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 08 dec 2022, 11:43

Ajutorul de deces va fi majorat în 2023

Sursa: PixaBay

Ajutorul de deces va fi majorat în 2023, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Ministerul Finanțelor. La cât ajunge ajutorul de înmormântare în 2023 și care sunt actele necesare pentru obținerea lui.

Ajutorul de deces 2023 va fi majorat, potrivit prevederilor proiectului de lege prin care se stabilește bugetul asigurărilor sociale pentru 2023.

La cât va ajunge ajutorul de înmormântare în 2023 și care sunt actele necesare pentru a intra în posesia acestui ajutor. 

Citește și: Ajutor financiar în valoare de 1000 de lei. Cine sunt românii care primesc bani în plus în 2023

Majorare ajutor deces 2023 

Ajutorul de deces va fi majorat cu aproape 700 de lei începând din 2023, potrivit proiectului de lege prin care se stabilește bugetul asigurărilor sociale pentru 2023.

Documentul de află în dezbatere la Ministerul Finanțelor, scrie avocatnet.ro

Potrivit prevederilor legale, valoarea ajutorului de deces 2023 va fi stabilită la:

- 6.789 de lei  - în cazul asiguratului sau pensionarului;

- 3.395 de lei  - în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului. 

Pentru a se putea aplica, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 trebuie adoptat de Guvern și Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial. 

Conform legii bugetului asigurărilor sociale de stat, publicată în Monitorul Oficial, valoarea ajutorului de deces 2022 are următoarea valoare:

- 6.095 lei pentru situația în care persoana decedată avea calitatea de asigurat sau de pensionar; 

- 3.048 lei pentru situația în care persoana decedată nu avea calitatea de asigurat sau de pensionar.  

Citește și: Card de energie 2023. Românii primesc bani pentru plata facturilor sau datoriilor la energie în 2023

Care sunt actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces 2023 

Conform Casei Naționale de Pensii Publice,  actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces 2023

sunt următoarele: 

    • cerere pentru acordarea ajutorului de deces (   anexa nr. 11);

    • certificat de deces (original şi copie);

    • act de identitate al solicitantului (original şi copie);

    • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);

   • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);

    • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);

    • adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).

 • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.

    • dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, dupa caz. 

Citește și: Cine beneficiază de a 13-a pensie în 2023. Câți bani în plus și ce ajutoare financiare se acordă pensionarilor anul viitor

Când se achită ajutorul de deces 2023

Ajutorul de deces 2023   se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare de către:

    • casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului respectiv al unui membru de familie al acestuia;

    • instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Cine beneficiază de ajutor de ajutor de deces 2023 

Legislația prevede că, atunci când asiguratul sau pensionarul a decedat, cel care intră în posesia sumei de bani este soțul care a supraviețuit sau părintele, copilul, tutorele legal, etc. Dacă aceste persoane lipsesc, persoana care face dovada că a suportat cheltuielile de deces va beneficia de acest drept.

Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz:

Cât este ajutorul de deces în 2022. Actele necesare şi modelul de cerere
  • soţul supravieţuitor;
  • copilul;
  • părintele;
  • tutorele;
  • curatorul;
  • oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus. 

 

 

 

 


Bia, primele semne de gelozie, în Casa iubirii! Concurenta i-a adus reproșuri dure lui Andrei, pentru ca a fost mult prea tandru cu Emma în camera roșie! „Am auzit că ai strâns-o foarte tare în brațe”

Andrei îi stârnește gelozia frumoasei Bia, după ce o va îmbrățișa pe Emma în camera roșie! „Mie nu-mi place să mă joc!” Iată ce reproșuri dure i-a adus concurenta lui Andrei!

Cookies