Afganistan: Un important susținător al educației fetelor a fost inchis

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 28 mar 2023, 10:21

Matiullah Wesa, fondatorul unui proiect afgan de educație a fetelor, a fost arestat în Kabul de către autoritățile talibane, potrivit misiunii ONU!

Sursa: PixaBay

Matiullah Wesa, fondatorul unui proiect afgan de educație a fetelor, a fost arestat în Kabul de către autoritățile talibane, potrivit misiunii ONU!

Matiullah Wesa, fondatorul unui proiect afgan de educație a fetelor, a fost arestat în Kabul de către autoritățile talibane, potrivit misiunii ONU în Afganistan.

Matiullah Wesa, un proeminent susținător al educației femeilor din Afganistan, a fost arestat de autoritățile talibane la Kabul în această săptămână, a anunțat marți Misiunea Națiunilor Unite în Afganistan (UNAMA).
"Matiullah își terminase rugăciunile și ieșea din moschee când a fost oprit de niște bărbați în două vehicule", a declarat fratele lui Wesa pentru AFP. El a adăugat că, atunci când Wesa a cerut cărțile de identitate ale celor doi bărbați, "aceștia l-au bătut și l-au luat cu forța".

UNAMA a emis o declarație prin care a cerut informații despre locul unde se află acesta.
"UNAMA solicită autorităților de facto să clarifice locul unde se află, motivele arestării sale și să asigure accesul său la reprezentare legală și la contactul cu familia", se arată în declarație. Ministerul Informațiilor și aripa de informații a administrației talibane nu au răspuns imediat și nici nu au confirmat detenția sa. Anul trecut, talibanii au interzis fetelor să frecventeze școala secundară, ceea ce face din Afganistan una dintre cele mai stricte țări din lume în ceea ce privește educația fetelor.

Cine este Matiullah Wesa?

Șeful unei organizații numite Pen Path a fost un avocat puternic pentru educația fetelor, în special în zonele rurale conservatoare. La începutul noului an școlar în Afganistan, săptămâna trecută, Wesa a scris pe Twitter că "daunele pe care le provoacă închiderea școlilor sunt ireversibile și de necontestat"
Wesa, care provine din provincia Kandahar, din sudul Afganistanului, afirmase că mulți dintre cei care trăiesc în mediul rural nu au acces la educație.

Pen Path a organizat mai multe întâlniri cu bătrânii triburilor, a ajutat autoritățile să deschidă școli și a distribuit cărți și a construit biblioteci mobile în întreaga țară. Wesa s-a angajat în proiectul său chiar și în timpul mandatului precedentului guvern străin susținut de Occident.

Citește și: „Iubirea mea” Pepe și Raluca Pastramă, din nou împreună pentru fetița lor!

Interzicerea de către talibani a educației pentru femei

Talibanii au împiedicat majoritatea fetelor să urmeze cursurile liceale și au interzis accesul femeilor în universități. Ei au invocat "probleme" pentru această măsură, inclusiv cele legate de îmbrăcămintea islamică a femeilor. De atunci, oficialii au declarat că vor lucra pentru a redeschide școlile, dar nu au precizat un termen. În timp ce studenții și activiștii au protestat față de interdicții, campania lor de a participa la cursuri în școli nu a avut succes până acum. Presiunea internațională asupra talibanilor pentru a le permite fetelor să frecventeze școlile s-a dovedit, de asemenea, fără succes. La începutul acestei luni, Ismail Mashal, un critic deschis al interdicției impuse de talibani asupra educației pentru eleve, a fost arestat de autoritățile talibane. Ismail Mashalm, bărbatul care și-a rupt dosarele academice la televizor pentru a protesta împotriva interdicției privind educația femeilor și fetelor, a fost reținut pentru "acțiuni provocatoare".
Raportorul special al Națiunilor Unite pentru drepturile omului în Afganistan, Richard Bennett, a cerut vineri talibanilor să elibereze un profesor universitar reținut de forțele de securitate în capitala Kabul. Ismail Mashal, un critic deschis al interdicției impuse de talibani asupra educației pentru femei și fete, a fost reținut joi.
"(Sunt) îngrijorat de arestarea de ieri a activistului pașnic pentru educație și profesor universitar Ismael Mashal de către talibani", a scris Bennett, de la ONU, pe Twitter.
El a cerut eliberarea imediată și necondiționată a lui Mashal.

Afganistan: Un important susținător al educației fetelor a fost inchis

Citește și: Iran- Patru luni de proteste și nicio remușcare!

Citește și: Qatar ingrijorat privind imaginea negativa din Europa?

Citește și: Peste 160 de oameni ucisi de valul de frig din Afganistan!