Adevărul despre pensii! Ce pensionari s-au bucurat de cele mai mari măriri

,

România este o țară în care pensiile anumitor persoane ajung să valoreze o adevărată avere.


In articol:

O anumită categorie de români a încasat pensii mai mari chiar cu 4 000 de lei.

Este vorba despre pensiile speciale primite de foştii judecători şi foştii procurori. Acestea au crescut în doar un an, din 2018 până în 2019, cu 4.253

de lei, adică de două ori salariul minim brut pe economie.

Această sumă reprezintă patru pensii medii în România. Țara noastră este la printre primele în Europa privind discrepanța atât de mare. Pensiile speciale încasate de foştii judecători şi foştii procurori au crescut în perioada aprilie 2018 – aprilie 2019 cu 4.253 de lei, scrie Adevărul.

Pensiile magistraţilor au ajuns luna trecută la 18.150 lei, faţă de 13.897 lei în aprilie 2018. Din această sumă de bani doar 2.760 de lei sunt plătiţi în baza contributivităţii magistratului, iar ceilalți 16.959 lei sunt viraţi lunar din bugetul de stat.

Citeste si: Referendum 26 mai. Ce votează, de fapt, românii în acest weekend. Atenție unde pui ștampila!

Citeste si: Cum arată mama Mirelei Vaida. Este incredibil cat de mult seamana cele doua

Citeste si: Anca Serea și bebelușul ei. "După un travaliu intens, dar cu minunea în braţe! Te iubesc, Moise! Mulţumesc, Doamne!”

„Legea prevede

clar, la art. 85 că pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime. Dacă la actualizare rezultă o pensie specială mai mică, se păstrează cea mai mare.
În plus, pensiile magistraţilor reprezintă 80% din salariul de bază brut lunar şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”
, au declarat specialiștii din domeniu.

Salariul de bază plătit lunar magistraţilor ajunge la maximum 25.000 de lei, la care se adaugă însă o multitudine de sporuri: pentru condiţii grele de muncă, periculoase sau vătămătoare între 3.000 şi 4.000

de lei; pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi pentru asigurarea confidenţialităţii 2.600 – 3.700 lei; indemnizaţie pentru titlul de doctor 950 lei. Acestor sporuri li se adaugă şi indemnizaţia de hrană în valoare anuală de 4.160 lei”, arată datele publicate de Ministerul Justiţiei, citate de Adevărul.

Pe de altă parte, pensiile parlamentarilor au crescut și ele cu 679 lei într-un an. De asemenea și personalul auxiliar parchetelor şi judecătoriilor, au avut parte de o majorare de 369 lei (4.201

lei). „ Foştii funcţionari ai Curţii de Conturi au încasat în medie 7.744 lei luna trecută (creştere de 129 de lei în ultimul an), foştii piloţi din Aviaţia Civilă au primit 10.869 lei (cu 118 lei mai mult decât în aprilie 2018), iar foştii diplomaţi o pensie medie de 5.534 lei (cu doar 55 de lei mai mult decât în aprilie 2018)”.

Vezi cele mai noi Stiri Kanal D

sursa: capital.ro

 

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

VIDEO. Momentul in care un Ferrari este distrus intr-o secunda pe o strada din Bucuresti

Un profesor de religie a făcut un copil cu o elevă de 17 ani: a fost condamnat DEFINITIV de justiție

Televiziunea care refuză să o invite pe Paula Seling la emisiuni pentru că este cu Biserica: ”Nu avem ce să facem”

Viorica Dăncilă, o nouă gafă de proporții. Incredibil ce a mai făcut de această dată

Horoscop special: Viata zodiilor in timpul sezonului GEMENI 2019

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies