A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sărbătoare cu cruce roșie la data de 25 mai 2025. Ce alimente NU trebuie să mâncăm zi

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 mai 2025, 16:00
A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Sursa: Shutterstock

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 25 mai 2025, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Sărbătoarea din data de 25 mai 2025 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 25 mai!

Calendar ortodox 25 mai 2025

Sărbătoare 25 mai 2025. A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul este pomenită în fiecare an pe data de 25 mai în calendarul ortodox, iar alături de această sărbătoare se află o cruce roșie, care arată importanța slujbelor realizate în această zi.

În Sfânta Scriptură este amintit momentul în care Irod a poruncit să i se taie capul Sfântului Ioan Botezătorul, chiar în timpul ospățului realizat pentru ziua sa. Decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul a fost dorința Irodiadei, soția lui Irod. Aceasta și-a dorit să se răzbune pe Sfântul Ioan Botezătorul pentru că l-a mustrat pe Irod că s-a căsătorit cu soția fratelui său.

După decapitarea Sfântului, Irod le-a dat ucenicilor doar trupul acestuia, care a fost îngropat în Sevastia.

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost îngropat de Irodiada în curtea sa. Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, a fost cea care a descoperit pentru prima oară Capul Sfântului Ioan Botezătorul, după care l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut.

După o perioadă a avut loc și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul, de către un proprietar bogat care a decis să lase totul în urmă pentru a deveni monah, numindu-se astfel Inochentie.

Acesta dorea să-și zidească o chilie, iar atunci când a săpat în munte a descoperit vasul de lut în care se afla Capul Sfântului Ioan Botezătorul. După ce a făcut această descoperire miraculoasă, Inochentie a îngropat moaștele acolo unde le-a găsit.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Veronica, chemată în camera roșie de Dorobanțu. Motivul pentru care tânărul a făcut asta, dar și care a fost reacția Veronicăi. “Tu singur te bagi unde nu-ți fierbe oala.”

Citește și: Când pică Paștele în 2026. Data care a surprins pe toată lumea

Capul Sfântului Ioan Botezătorul s-a aflat acolo până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, atunci când doi monahi au dus moaștele în biserica cetății Emesei. Ulterior a fost iar ascuns, în timpul luptei împotriva sfintelor icoane. A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost făcută de Sfântul Ignatie, care a găsit moaștele îngropate la Comane, urmând să le în Constantinopol, potrivit crestinortodox.ro.

Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, credincioșii respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții. În ziua de 25 mai 2025 este complet interzis să se realizeze treburi gospodărești, dar și să se folosească cuțitul. Este indicat ca pe tot parcursul zilei să se rupă mâncarea, în loc să fie tăiată. Nu trebuie ca pe parcursul acestei zile să consumăm fructe și legume roșii, dar nici vin roșu. În ziua în care este amintită a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul trebuie să evităm alimentele rotunde, potrivit spynews.ro.

Sărbătoare 25 mai

Canon de rugăciune către a treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pomeniți pe 25 mai în calendarul creștin

Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.