A început faza meteo de încălzire a planetei El Nino!

Author: Bogdan Frațilă

În Oceanul Pacific a început un fenomen meteorologic natural cunoscut sub numele de El Niño, care probabil că va adăuga căldură pe o planetă care se încălzește

Sursa: PixaBay

În Oceanul Pacific a început un fenomen meteorologic natural cunoscut sub numele de El Niño, care probabil că va adăuga căldură pe o planetă care se încălzește

În Oceanul Pacific a început un fenomen meteorologic natural cunoscut sub numele de El Niño, care probabil că va adăuga căldură pe o planetă care se încălzește deja din cauza schimbărilor climatice.

Oamenii de știință americani au confirmat că El Niño a început. Experții spun că este posibil ca anul 2024 să devină cel mai cald an din lume. Aceștia se tem că va contribui la depășirea pragului cheie de încălzire de 1,5C.

De asemenea, va afecta vremea la nivel mondial, putând aduce secetă în Australia, mai multe ploi în sudul SUA și slăbirea musonului din India. Evenimentul va dura probabil până în primăvara anului viitor, după care impactul său se va diminua.

Timp de luni de zile, cercetătorii au fost din ce în ce mai încrezători că în Oceanul Pacific va apărea un eveniment El Niño.

"Se intensifică acum, există semne în previziunile noastre de mai multe luni, dar se pare că va atinge cu adevărat punctul culminant la sfârșitul acestui an în ceea ce privește intensitatea sa", a declarat Adam Scaife, șeful departamentului de previziuni pe termen lung din cadrul UK Met Office.

"Un nou record pentru temperatura globală anul viitor este cu siguranță plauzibil. Depinde de cât de mare se dovedește a fi El Niño- un El Niño mare la sfârșitul acestui an, oferă șanse mari să avem un nou record, temperatura globală în 2024."

Fenomen cu adevarat global!

Acest fenomen natural este cea mai puternică fluctuație a sistemului climatic de pe întreg globul pământesc.

El Niño Southern Oscillation, sau ENSO, așa cum este numit corect, are trei faze diferite: Caldă, rece sau neutră.

Faza caldă, numită El Niño, are loc la fiecare doi până la șapte ani și vede cum apele calde ies la suprafață în largul coastelor Americii de Sud și se răspândesc în tot oceanul, împingând cantități semnificative de căldură în atmosferă. Anii calzi record, inclusiv anul 2016, cel mai călduros înregistrat vreodată în lume, au loc de obicei în anul care urmează unui eveniment puternic El Niño.

Agențiile meteorologice din întreaga lume folosesc criterii diferite pentru a decide când a venit această fază caldă. În cazul oamenilor de știință din SUA, definiția lor presupune ca oceanul să fie cu 0,5C mai cald decât în mod normal timp de o lună, atmosfera trebuie să fie văzută ca răspunzând la această căldură și trebuie să existe dovezi că evenimentul persistă. Aceste condiții au fost îndeplinite în luna mai. Într-o declarație, Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă din SUA (NOAA) a afirmat că "condițiile El Niño sunt prezente".

"Acesta este un semnal foarte slab. Dar credem că începem să vedem aceste condiții și că ele vor continua să se intensifice", a declarat Michelle L'Heureux, om de știință în cadrul NOAA.

Citește și: „Nu vreau să mor. Vă implor. Trebuie să încep radio-chimio” Oana Lis, strigăt de ajutor în mediul online. Soția fostului edil a rămas impresionată de cazul unei femei bolnave de cancer

Citește și: Tensiune mica: ce cauze sunt si cum trebuie sa actionati

"Valoarea noastră săptămânală este de fapt de 0,8C săptămâna trecută, ceea ce este chiar mai puternic".

Cercetătorii consideră că acest eveniment are 84% șanse să depășească puterea moderată până la sfârșitul acestui an.

Super El Niño anul acesta?

De asemenea, ei spun că există o șansă din patru ca acest eveniment să depășească 2C la vârf, ceea ce se apropie de teritoriul unui "super El Niño". Impactul declanșării fenomenului El Niño va întârzia probabil cu câteva luni, dar va fi resimțit în întreaga lume. Cercetătorii se așteaptă ca acestea să includă condiții meteorologice mai uscate în Australia și în unele părți ale Asiei, cu o posibilă slăbire a musonului în India. Statele din sudul SUA vor fi probabil mai umede în iarna care urmează. În mod normal, El Niño consolidează condițiile de secetă din Africa. Dacă ne luăm după experiență, acest eveniment meteorologic care se apropie va avea costuri umane și economice mari. Puternicul El Niño din 1997-1998 a costat peste 5 trilioane de dolari și a provocat aproximativ 23.000 de morți din cauza furtunilor și inundațiilor. Există, de asemenea, o mare probabilitate ca versiunea din acest an să împingă anul 2024 dincolo de 2016 ca fiind cel mai cald an din lume.

În prezent, temperaturile globale se situează cu aproximativ 1,1 C peste media din perioada 1850-1900. Dar un eveniment El Niño ar putea adăuga până la 0,2C la această cifră, împingând lumea în teritoriu de neexplorat în ceea ce privește temperaturile și aproape de a încălca pragul simbolic de 1,5C, un element-cheie al Acordului de la Paris privind clima. Cercetătorii au declarat recent că depășirea temporară a acestei limite este mai mult decât probabilă în următorii câțiva ani.

"De fapt, este posibil să vedem temperaturi medii globale care ar putea deveni mai mult decât un lucru obișnuit peste cinci până la zece ani, așa că ne oferă un fel de portal asupra viitorului", a declarat Michelle L'Heureux.

"Și cred că acesta este motivul pentru care este alarmant pentru unii oameni, deoarece acestea sunt noile noastre praguri. Iar El Niño oferă un accelerator în acest sens."

Conversația dintre două bătrâne pe messenger a stârnit hohote de râs în mediul online. Ce și-au spus cele două prietene? Toată lumea a rămas șocată

Citește și: Zona euro intră în recesiune- Afla ce se intampla!

Citește și: Senatul SUA se pregateste sa legisleze Inteligenta Artificiala?

Citește și: Cum să ajuți planeta să-și minimizeze consumul de resurse naturale? Iată 3 pași ce vor aduce longevitate mediului în care trăiești

 

 


Lorena a trecut prin momente aprige de gelozie, după ce Laurențiu i-a făcut complimente Catincăi și s-a apropiat de ea! Iată ce reacții s-au stârnit în Casa iubirii și ce decizie a luat Lorena! „Sunt multe lucruri care trebuie clarificate!”