Pantofii cu toc te fac sa pari mai inalta, iti accentueaza seducator muschii gambei si se potrivesc de minune cu aproape orice piesa vestimentara din garderoba ta. In acelasi timp insa, pantofii cu toc au si cateva secrete pe care cu siguranta nu le banuiai.
Iată cinci lucruri surprinzatoare despre incaltamintea ta preferata:
Pantofii cu toc nu au fost creati pentru mers, si nici macar pentru a fi purtati de femei
Exact. Pantofii cu toc au fost creati pentru calarit. In Orient acestia reprezentau o incaltaminte potrivita pentru cavalerie, pentru ca tocul il ajuta pe soldat sa aiba mai multa stabilitate atunci cand se ridica in sa, permitandu-i sa traga mai eficient cu arcul.
Cand Persia a inceput sa trimita, la sfarsitul secolului XVI, delegatii in vestul Europei pentru a incheia aliante in vederea infrangerii Imperiului Otoman, aristocratia occidentala a devenit foarte interesata de tot ce era persan. Si pentru ca delegatiile respective se deplasau calare, pantofii cu toc au fost astfel prezentati nobilimii dornice sa incerce look-ul inedit. Tocurile au crescut in randul celor bogati, pe masura ce si saracii incepeau sa adopte noua moda. Astfel a ajuns regele Ludovic al XIV-lea al Franţei sa poarte pantofi cu toc inalt de 10 centimetri.
Femeile au inceput sa poarte pantofi cu toc ca sa fie mai ...masculine
Pe la inceputul secolului XVII, femeile au inceput sa adopte elemente din moda masculina, in incercarea de a deveni mai impunatoare. Asa ca au inceput sa poarte pantofi cu toc, impartind o vreme cu barbatii avantajul unei privelisti mai largi.
De la jumatatea secolului XVIII, barbatii au renuntat sa-i mai poarte (cu o mica exceptie in anii ‘60 si ‘70, cand tocul a revenit in cizmele de cowboy si in incaltamintea tinerilor hippie), considerandu-i specifici modei feminine.
Exista in jur de 13 tipuri de tocuri
Alegerea unor pantofi de dama care sa completeze armonios tinuta unei femei elegante trebuie sa tina cont de multe detalii: de culoare, forma, material, ocazie si toc. Iar cand doar tipurile de tocuri numara in jur de 13 variante, poate fi destul de complicat sa descoperi cei mai potriviti pantofi.
Dintre toate tipurile de tocuri, cele mai populare sunt tocul continental (masoara circa 7,5 mm, iar linia din spate este usor curbata), tocul stiletto, subtire si inalt, mentionat pentru prima data in anul 1953, si wedgies (acest tip de toc, cunoscut si sub denumirea de platforma, este de fapt o talpa care se ingroasa in spate).
Unele femei isi scurteaza degetele de la picioare pentru a putea purta pantofi cu toc
In ultima vreme s-au inmultit operatiile de modificare a degetelor de la picioare pentru a face mai confortabila purtarea pantofilor cu toc. Exista si femei care prefera sa-si injecteze colagen in pernutele talpilor pentru a face mai tolerabile chiar si tocurile de 12 centimetri.
Nici macar un razboi nu poate sta intre femei si pantofii lor cu toc
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand bunurile au fost rationalizate si multe materii prime erau greu de gasit, designerii de incaltaminte britanici au descoperit o metoda pentru a furniza in continuare doamnelor si domnisoarelor mult doritii pantofi cu toc: au folosit lemn si chiar paie pentru realizarea acestora.
Chiar daca s-au indepartat mult de la rolul lor initial si cat se poate de practic, iar astazi sunt asociati cu numeroase afectiuni ale coloanei vertebrale, pantofii cu toc raman o placere de multe ori dureroasa, la care putine femei pot renunta.