5 elemente esentiale care decid vindecarea în cancerul de san

Cancerul de san ramane amenintarea numarul 1 pentru sanatatea femeilor din intreaga lume, cu peste un milion şi jumatate de cazuri diagnosticate anual.

Insa pe cat de grava este boala, pe atât de complexe au devenit metodele de diagnostic şi tratament. Acestea pot creşte rata de vindecare pe termen lung pâna la 90 la suta, spun specialiştii cu experienta în depistarea şi tratarea cancerului. Pentru ca la ora actuala, una din 8 femei aparent sanatoasa este diagnosticata cu cancer mamar, medicii atrag atentia asupra a 5 aspecte importante care pot reduce riscul de boala şi pot schimba cursul afectiunii spre vindecarea pe termen lung.

1. Stilul de viata. Fie ca vorbim de dieta dezechilibrata, de sedentarism, stres, consum de alcool sau de fumat, oricare dintre aceste obiceiuri nesanatoase poate creşte riscul de cancer. În aceste conditii, prevenirea bolii trebuie sa înceapa cu schimbarea stilului de viata. ”Dieta bogata în nutrienti sanatoşi este o componenta importanta care lupta împotriva cancerului. Sportul moderat, plimbarile lungi de 30 de minute pe zi pot contribui mult la prevenirea cancerului mamar. Şi joggingul este foarte bun, însa mersul pe jos este uşor şi eficient”, este de parere prof. dr. Mustafa Erkin Aribal, expert în imagistica sânului la Spitalul ACIBADEM Altunizade.

2. Evaluarea riscului de cancer. Deşi medicina a evoluat mult, la ora actuala, nu se poate spune cu precizie de ce apare cancerul mamar. Însa medicii mentioneaza instalarea precoce a menstruatiei, menopauza tardiva, administrarea hormonilor de substitutie, lipsa naşterilor sau prea multe la activ drept factori de risc. “Toate aceste criterii de risc fac parte dintr-un protocol numit Gail, bazat pe câteva întrebari simple. Evaluarea riscului de cancer este foarte importanta: daca o persoana are un risc mai mare de 20 la suta, atunci trebuie sa urmeze un protocol medical mai special, trebuie sa fie mult mai atenta, sa-şi faca controalele şi evaluarile regulate şi nu trebuie sa se rezume doar la mamografie”, adauga specialistul.

3. Testarea genetica. Se ştie ca exista doua gene BRCA1 şi BRCA2 implicate în aparitia cancerului, iar acestea pot fi transmise de la mama la fiica. Astfel, existenta unui cancer la mama sau sora trebuie sa orienteze orice femeie catre o analiza genetica. “Daca o femeie este pozitiva pentru BRCA, atunci noi îi recomandam o monitorizare multidisciplinara. În primul rând, este importanta consilierea psihologica pentru ca aflarea riscului de cancer, care merge pâna la 80 la suta, poate fi extrem de stresanta. În unele cazuri, preventia poate însemna dubla mastectomie, exact ca în cazul Angelinei Jolie. Insa femeia aflata în aceasta situatie trebuie sa fie pregatita din punct de vedere mental pentru aceasta interventie”, este de parere prof. dr. Mustafa Erkin Aribal.

Cititi continuarea pe kfetele.ro.

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate