3 metode ca să ai mai multă energie în fiecare zi

Author: Diana Tilă

În ritmul alert al vieții de zi cu zi, energia devine esențială nu doar pentru a face față tuturor provocărilor, ci și pentru a reuși să ne relaxăm și să ne îngrijim de lucrurile care contează cel mai mult: un stil de viață sănătos și echilibrat.

Pentru a te bucura de zile pline de vitalitate și entuziasm, există sfaturi simple și eficiente pe care le poți integra în rutina ta zilnică. Astfel, de la alegeri alimentare inteligente și exerciții fizice moderate, până la tehnici de gestionare a stresului și un somn de calitate, astăzi o să vorbim despre ce schimbări să faci când vrei să îți menții un nivel de energie ridicat în mod natural.

Desigur, atunci când energia îți lipsește, indiferent de schimbările pe care le introduci în viața ta, este recomandat un consult de rutină. Poți apela, pentru început, la medicul de familie, el fiind primul specialist care te poate ajuta. De exemplu, în urma unor analize de bază poți constata că ai nevoie de un supliment de nutrienți și de vitamine sau că trebuie să acorzi mai multă atenție stării tale de sănătate generală.

Iată însă trucuri simple și sănătoase care te vor ajuta să combați stresul și stările de oboseală.

Alimentația sănătoasă și hidratarea corectă

Energia se obține atunci când organismul este hrănit în mod corect. Astfel, ai nevoie de mese regulate și echilibrate. Consumă alimente bogate în nutrienți, cu un echilibru între proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase. Evită să mănânci pe fugă sau să compensezi lipsa alimentației de peste zi cu mese copioase înainte de somn. Încearcă să mănânci în porții moderate pentru a menține nivelurile constante de glucoză în sânge.

Nivelul de energie este influențat și de modul în care te hidratezi. Hidratare adecvată presupune să consumi suficientă apă pe tot parcursul zilei, nu doar în anumite perioade. Deshidratarea poate duce la o scădere a energiei și a concentrării, dar și la accentuarea stresului și la o absorbție deficitară a nutrienților din alimentație.

Activitate fizică regulată, dar adaptată condiției fizice

Citim tot mai des despre importanța exercițiilor fizice. Da, un stil de viață activ este, cu siguranță, o sursă importantă de energie pentru organism. Mai mult, sportul te ajută să ții la distanță majoritatea afecțiunilor de sănătate. Însă cu o mențiune: să te concentrezi pe efectuarea exercițiilor zilnice, moderate. În acest fel vei crește nivelurile de energie prin eliberarea de endorfine și prin îmbunătățirea circulației sangvine. Alege să faci activități care îți plac și pe care le poți face constant. Poți începe prin a merge pe jos, prin alergări ușoare sau prin practicarea exercițiilor de relaxare corporală așa cum este  yoga.

În timpul zilei, fă pauze scurte pentru a te întinde sau a repeta câteva exerciții ușoare pentru a-ți menține sângele în mișcare și pentru a te revitaliza. Este bine să crești intensitatea activităților sportive doar atunci când simți că ești pregătit. Un sfat util pentru a crește energia de peste zi: alternează sportul ușor cu ruperi de ritm de scurtă durată. Spre exemplu, dacă ai ieșit la alergat, forțează un sprint ocazional pentru nu mai mult de câteva secunde și crește durata pe măsură ce corpul îți permite acest lucru.

Un somn de calitate pentru refacerea organismului peste noapte

Așa cum citim și pe homewoodhealth.com, un somn odihnitor este direct legat de starea ta de bine generală și, desigur, de nivelul de energie pe care îl ai peste zi. Așadar, fii sigur că urmezi un program regulat de somn și că dormi suficient pentru a-i permite organismului să se refacă. Este important să introduci o rutină a somnului pe care să o urmezi zilnic. Chiar dacă nu vei avea rezultatele dorite din prima zi, nu abandona și încearcă pe cât posibil să:

  • nu consumi alimente sau gustări cu cel puțin două ore înainte de somn;
  • nu te expui luminii albastre artificiale cu cel puțin o oră înainte de somn;
  • reduci lumina ambientală imediat după apunerea soarelui;
  • faci un duș cu apă caldă înainte de ora de culcare;
  • nu te pui în pat la o oră care depășește cu mult timp asfințitul - de preferat să nu adormi după ora 22.
  • te trezești la scurt timp după ce soarele a răsărit și să te expui la lumina naturală imediat ce te-ai dat jos din pat.
  • faci un duș cu apă ceva mai rece în fiecare dimineață - te va ajuta să ai energia necesară pentru un început plin de entuziasm și voie bună.

Asociază un somn odihnitor cu tehnici zilnice pentru combaterea stresului. Poți practica tehnici de relaxare, cum ar fi meditația, respirația profundă sau yoga. Stresul cronic poate epuiza resursele de energie, așa că învățarea modurilor de a gestiona stările de încărcătură psihică este importantă pentru starea ta de bine și de sănătate generală.

După cum vezi, energizarea organismului este legată de stilul tău de viață zilnic. Schimbările nu sunt întotdeauna ușor de introdus în rutina zilnică, însă rezultatele te vor surprinde în mod plăcut. Nu doar că vei fi mai energic și mai optimist, dar te vei simți mai bine și vei ține la distanță posibile afecțiuni de sănătate care apar odată cu înaintarea în vârstă.

Nu uita, un consult periodic la medicul de familie te poate ajuta să faci acele schimbări de care organismul tău are cu adevărat nevoie. Ai grijă de tine și de corpul tău pentru a-ți menține concentrarea și implicarea în lucrurile care te fac fericit.

 

Photo: Pexels.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.