14 noiembrie 2024: Tradiții de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să facă femeile la prima oră a dimineții

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 14 nov 2024, 09:21

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului

Sursa: Pexels.com

Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie 2024, însă Lăsatul Secului este celebrat cu o zi înainte, pe 14 noiembrie 2024.

Postul Crăciunului este ultimul din anul calendaristic, dar primul din anul bisericesc, iar acesta începe la data de 15 noiembrie 2024. Durata Postului Crăciunului este de 40 de zile, până la data de 24 decembrie, când este celebrată Nașterea Mântuitorului. Cu o zi înainte de a începe Postul Crăciunului, mai exact la data de 14 noiembrie, credincioșii respectă Lăsatul Secului.Iată care sunt tradițiile pe care le respectă creștinii de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului.

 

Tradiții de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului

Lăsatul Secului este celebrat anual la data de 14 noiembrie, însă această dată se poate modifica atunci când ziua pică într-o zi de miercuri sau de vineri. În această situație, Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului începe cu o zi mai devreme, respectiv pe 13 noiembrie. Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie 2024, astfel de Lăsatul Secului se consumă ultima masă de dulce a creștinilor ce țin post pentru următoarele 40 de zile. 

Lăsatul Secului este înconjurat de mai multe tradiții și superstiții pe care creștinii le respectă, astfel încât să atragă binele și norocul în viața lor și să alunge necazul și ghinionul. Se spune că la data de 14 noiembrie trebuie să fim înconjurați de familie și să se bucurăm de mâncăruri și băuturi alese, ținând cont că urmează 40 de zile de post, în care este interzis consumul alimentelor de origine animală.

Citește și: Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2024. Calendar ortodox 14 noiembrie 2024: Ce trebuie să facem înainte de Postul Crăciunului?

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Luna decembrie aduce vești neașteptat de bune pentru pensionari! Ce beneficii primesc aceștia la final de an

Preparatele puse pe masă de Lăsatul Secului trebuie să fie preparate de gospodine încă de la primele ore ale dimineții, după care să fie duse la biserică, astfel încât acestea să fie sfințite. Masa pregătită de Lăsatul Secului trebuie să fie plină de preparate tradiționale, iar dacă se întâmplă să se rămână resturi de mâncare, atunci se crede că este bine să fie așezate într-o față de masă și aruncate înspre răsărit. 

În timp ce aruncăm aceste resturi trebuie să rostim:  „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate, și de la holdele mele oprite”. Respectarea acestui obicei ne poate proteja ogoarele de păsări. O altă tradiție spune că de Lăsatul Secului trebuie să așezăm oalele cu fața în jos, astfel încât persoanele din gospodărie să fie ferite de rele și necazuri, potrivit bzi.ro.

Rugăciunea pe care trebuie să o rostim de Lăsatul Secului

”Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”