Inventia unui elev de la Liceul de Informatica din Constanta ar putea revolutiona medicina! Cancerul ar putea fi DETECTAT din timp

19 feb 2015
Baiatul de numai 17 ani a creat un program pe calculator care poate spune imediat daca tumora cerebrala a unei persoane este maligna sau benigna. Ideea i-a venit dupa ce el insusi a avut mari probleme de sanatate.

El este Dragos, un adolescent pe cat de destept, pe atat de incercat de soarta. Acum doi ani,  inainte de a pleca peste hotare, la un concurs, o umflatura aparuta la unul dintre picioare avea sa-i schimbe perceptia despre viata.

Medicii au constatat ca este vorba despre o tumoare ce trebuie operata cat mai repede. Interventia chirurgicala nu se putea face, insa, inainte de biopsia care sa le arate medicilor daca este benigna sau maligna: „biopsia a durat cam o luna, timp in care eu nu am stiut exact daca sufar de cancer sau nu”, isi aminteste tanarul.

Acela a fost momentul in care Dragos a decis sa inventeze un program mult mai rapid decat biopsia, care dureaza minimum 3 saptamani.

Asa arata programul pe calculator, creat de Dragos. Identifica in doar cateva secunde gravitatea tumoarei. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa introduci in program tomografia craniana sau RMN-ul.

A fost un proiect care a durat 8 luni si care a fost foarte dificil, din cauza clauzei de confidentialitate a analizelor.  
De aceea, Dragos a fost nevoit sa-si testeze programul cu RMN-uri gasite pe internet.

La concursul national de stiinte FIRSTEP , anul acesta, Dragos a castigat medalia de aur. In juriu, a fost si sotul Andreei Marin, medicul fizio-terapeut, Ozturk Tunkay.

Elevul de clasa a XI-a va participa cu acest proiect si la Houston , in Statele Unite ale Americii, intr-o competitie care se va desfasura in luna mai. Dupa aceea, vrea sa isi inregistreze programul la OSIM, iar pe mai departe, sa ii fie certificat de medici, pentru a putea fi folosit de toti pacientii care sufera de cancer.

viewscnt
GALERIE FOTO & VIDEO
Desi are doar 2 ani, aceasta fetita are mormantul pregatit. In fiecare zi, ea si tatal ei se joaca in locul in care micuta isi va dormi somnul de veci. Povestea ei e cutremuratoare
Desi are doar 2 ani, aceasta fetita are mormantul pregatit. In fiecare zi, ea si tatal ei se joaca in locul in care micuta isi va dormi somnul de veci. Povestea ei e cutremuratoare
X