Inventia unui elev de la Liceul de Informatica din Constanta ar putea revolutiona medicina! Cancerul ar putea fi DETECTAT din timp

Editor: Silviu Bunea Author: A.M.
Actualizat: 27 feb 2017, 06:08

Baiatul de numai 17 ani a creat un program pe calculator care poate spune imediat daca tumora cerebrala a unei persoane este maligna sau benigna. Ideea i-a venit dupa ce el insusi a avut mari probleme de sanatate.

El este Dragos, un adolescent pe cat de destept, pe atat de incercat de soarta. Acum doi ani,  inainte de a pleca peste hotare, la un concurs, o umflatura aparuta la unul dintre picioare avea sa-i schimbe perceptia despre viata.

Medicii au constatat ca este vorba despre o tumoare ce trebuie operata cat mai repede. Interventia chirurgicala nu se putea face, insa, inainte de biopsia care sa le arate medicilor daca este benigna sau maligna: „biopsia a durat cam o luna, timp in care eu nu am stiut exact daca sufar de cancer sau nu”, isi aminteste tanarul.

Acela a fost momentul in care Dragos a decis sa inventeze un program mult mai rapid decat biopsia, care dureaza minimum 3 saptamani.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Asa arata programul pe calculator, creat de Dragos. Identifica in doar cateva secunde gravitatea tumoarei.

Tot ceea ce trebuie sa faci este sa introduci in program tomografia craniana sau RMN-ul.

A fost un proiect care a durat 8 luni si care a fost foarte dificil, din cauza clauzei de confidentialitate a analizelor.  
De aceea, Dragos a fost nevoit sa-si testeze programul cu RMN-uri gasite pe internet.

La concursul national de stiinte FIRSTEP, anul acesta, Dragos a castigat medalia de aur.

In juriu, a fost si sotul Andreei Marin, medicul fizio-terapeut, Ozturk Tunkay.

Elevul de clasa a XI-a va participa cu acest proiect si la Houston, in Statele Unite ale Americii, intr-o competitie care se va desfasura in luna mai. Dupa aceea, vrea sa isi inregistreze programul la OSIM, iar pe mai departe, sa ii fie certificat de medici, pentru a putea fi folosit de toti pacientii care sufera de cancer.

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!