Meteorologii anunță că luna octombrie 2024 va fi mai caldă decât de obicei, în special în sudul țării, în timp ce precipitațiile vor fi mai abundente în anumite regiuni.
Ce temperaturi vor fi în România, în luna octombrie
În prima săptămână din octombrie, 30 septembrie – 7 octombrie 2024, regiunile sudice vor înregistra temperaturi ușor mai ridicate decât valorile normale pentru această perioadă.
În săptămâna 7 – 14 octombrie 2024 meteorologii anticipează temperaturi mai mari decât cele normale pentru întreaga Românie. Precipitațiile vor fi, în general, apropiate de valorile obișnuite, cu o ușoară creștere posibilă în nord-vestul țării.
Temperaturile vor continua să fie peste media climatologică a perioadei în săptămâna 14 – 21 octombrie 2024. În nord-vestul României se așteaptă un ușor surplus de precipitații, în timp ce în restul regiunilor, cantitățile de ploi vor rămâne în limitele normale.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ultima săptămână a lunii octombrie, 21 – 28 octombrie 2024, va aduce, de asemenea, temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite în majoritatea regiunilor, în special în sud. Precipitațiile vor întrece ușor limita normală pe întreg teritoriul țării.
Vara se prelungește în România, din punct de vedere meteorologic
Octombrie 2024 se anunță a fi o lună mai caldă decât în mod obișnuit, cu episoade de precipitații semnificative în diverse regiuni.
Deși prognozele pe termen mediu oferă o imagine generală, nu exclud apariția unor fenomene meteo extreme, care ar putea afecta activitățile agricole și alte sectoare. Autoritățile și cetățenii trebuie să rămână vigilenți pentru eventualele schimbări bruște ale vremii.Într-o apariție în cadrul emisiunii „În Oglindă”, Elena Mateescu, directorul ANM a adus în prim-plan impactul vizibil al schimbărilor climatice în România și a evidențiat tendința de prelungire a verilor și reducerea precipitațiilor din timpul iernii.
„Observăm că verile sunt din ce în ce mai călduroase, iernile sunt mai sărace în precipitații, ultimele cinci ierni în țara noastră au fost cele mai călduroase ierni...Debutul verii clar începe mai devreme pentru că observăm încă de la jumătatea lunii mai fenomene convective specifice mijlocului de vară.(…) Notăm vara începe la 1 mai din punct de vedere al modului de manifestare al fenomenelor. Se prelungește, cum am avut în acest an, până în jurul datei de 15 noiembrie ”, a spus Elena Mateescu.