Vești mari pentru pensionari! Se va putea ieși mai devreme la pensie în mai multe localități care au nivel înalt de poluare

,
Pensii

Vești mari pentru pensionari! Se va putea ieși mai devreme la pensie în mai multe localități care au nivel înalt de poluare

[Sursa foto: PixaBay]

Încă trei localități vor fi puse pe lista celor în care locuitorii care au stat minim 30 de ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani din cauza poluării, arată un proiect de lege, care a primit astăzi vot decisiv de la Parlament.


In articol:

Se pregătesc noi măsuri pentru pensionarii care locuiesc în zone puternic poluate. Proiectul de lege care urmează să fie promulgat va adăuga, după ce va intra în vigoare, alte trei localități la lista celor poluate, locuitorii acestora și cei din apropierea lor (pe o rază de opt kilometri) având posibilitatea să iasă la pensie cu doi ani mai devreme, fără să fie penalizați.

Încă trei localități vor fi puse pe lista celor în care oamenii pot ieși cu doi ani mai devreme la pensie dacă nivelul de poluare este mare și dacă au locuit peste 30 de ani în acea zonă

Așadar, locuitorilor aflați deja pe lista care oferă posibilitatea reducerii vârstei de pensionare din cauza poluării în care au trăit de peste 30 de ani li se vor alătura și locuitorii altor trei localități, și anume: Turburea, judeţul Gorj, Borsec, judeţul Harghita și Grinţieş, judeţul Neamț, arată AvocatNet.

Legea pensiilor (263/2010) arată că cei care au locuit multă vreme în anumite zone poluate pot să își reducă vârsta de pensionare cu doi ani, fără să sufere penalizări. În general, măsura este aplicată în situația pensiei anticipate parțiale. În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei, mai arată AvocatNet.

Citeste si: Anunț de ultim moment pentru pensionari! Cine poate ieși la pensie mai devreme, începând cu 10 aprilie 2022

Extinderea listei localităților poluate este necesară, spun parlamentarii, având în vedere că în comuna Grinţieş există cel mai mare zăcământ de uraniu din toată România, exploatat până în anii 2000, iar în localitatea Borsec a funcționat mai mulți ani de zile mina cu același nume. Luând în calcul activitatea de extracție, preparare și ardere a cărbunelui, locuitorii au fost expuși noxelor și pulberilor cu efect nociv asupra organismului.

Citeste si: Surse: Care vor fi noile deduceri din Codul Fiscal și cum vor arăta noile grile de impozitare. Anumite taxe pe proprietate vor suferi modificări

Cea mai nouă schimbare a listei localităților poluate în care se poate ieși anticipat la pensie a fost făcută la sfârșitul lunii mai, fiind, după calculele redacției noastre, cea de-a opta din ultima perioadă.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Misterele celor mai spectaculoase peşteri din munţii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal

Românii ar putea ieși la pensie mai repede! Noi categorii de salariați sunt vizate să se pensioneze mai devreme  

Letonia şi Estonia s-au retras din grupul de cooperare cu China al ţărilor din Europa Centrală şi de Est

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Ce români vor putea ieși la pensie înainte de termen? Ce meserii vor fi încadrate la condiții speciale

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies