Va fi amânat examenul de BAC 2023 pentru clasa a 12-a? Anunț important pentru elevi

Author: Cristina Mocanu

Elevii de clasa a XII-a își doresc să știe ce se va întâmpla cu examenul de Bacalaureat din acest an.

Sursa: pixabay.com

Elevii de clasa a XII-a își doresc să știe ce se va întâmpla cu examenul de Bacalaureat din acest an, ținând cont de faptul că profesorii sunt în grevă generală de mai bine de o săptămână.

Consiliul Național al Elevilor a trimis premierului o Scrisoare deschisă în care arată că susțin profesorii și doresc soluționarea revendicărilor acestora.

Totuși acești ar dori să știe ce se întâmplă cu examenele din această vară.

Se va amâna examenul de Bacalaureat?

Consiliul Național al Elevilor a transmis premierului României o scrisoare deschisă prin care își arată îngrijorarea pentru modul în care vor evolua Examenele Naționale din acest an:

„Stimate Domnule Prim-ministru,

Circumstanța în care ne aflăm este un capitol trist al educației din România.

Poate fi punctul culminant, de unde toate aspectele legate de subfinanțarea cronică a sistemului de învățământ se schimbă și aduc educația pe lista priorităților bugetare din România sau poate fi momentul în care observăm cum nu există niciun semn că lucrurile se vor îmbunătăți.

Citește și: Salarii profesori 2023: Cât câștigă în prezent un profesor debutant și ce majorări cer sindicatele?

În acest context, suntem cu toții martori ai unei stări generale de criză, de haos, de incertitudine. Fără o motivație financiară corespunzătoare, nu poate fi vorba despre cadre didactice determinate să își desfășoare în mod optim activitatea la clasă.

Acesta a fost punctul de vedere al Consiliului Național al Elevilor încă de la începutul grevei organizate de către profesori.

Cu toate acestea, examenele naționale bat la ușă, iar elevii din anii terminali nu au avut parte de o pregătire adecvată alături de profesorii de la clasă în ultimele lor

zile de școală.

În acest moment, asigurarea derulării procesului instructiv-educativ în fiecare unitate de învățământ preuniversitar din România se află în mâinile conducerii respectivei școli.

Orar provizoriu, cursuri desfășurate în format hibrid sau online, intervale mari de timp între cursurile susținute sau școli în care nu se desfășoară deloc ore de curs- așa arată la momentul actual sectorul de educație din România.

Tocmai din acest motiv, susținem profesorii și ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora.

Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”

Trebuie să vă aducem la cunoștință și vocea elevilor din anii terminali, care arată neliniște în situația în care săptămâna viitoare debutează înscrierea la examenul de Bacalaureat, fără a avea la momentul actual mediile încheiate. „Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?”; „Ce se întâmplă dacă vreau să aplic la o facultate în străinătate, iar calendarul de admitere ar fi afectat de amânarea examenelor?”; „Se va îngheța anul școlar?”- sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă pe acești elevi de la declanșarea grevei. Soluționarea în cel mai scurt timp a acestei situații de criză este impetuos necesară.

Așadar, solicităm urgentarea demersurilor de soluționare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susține, pe termen lung, un act educațional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiții optime a anului școlar în curs.

De asemenea, menționăm că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua.

Finanțarea corespunzătoare a sistemului de educație trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget.

Sperăm ca Guvernul României să găsească soluțiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de educație.

Așadar, vă rugăm să luați în calcul aspectele prezentate mai sus și să demarați consultări constante cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, pentru ca elevii, părinții și profesorii să nu fie în niciun fel afectați pe viitor.”

Greva generală a profesorilor continuă

În prezent, greva generală nu are un termen la care știm sigur că se va încheia.

Mulți elevi și părinți se întreabă care este situația cu privire la desfășurarea examenelor naționale din acest an. Potrivit liderilor sindicatelor din educație, nu au o soluție pentru examenele naționale și pentru încheierea mediilor elevilor. Sindicaliștii le-au răspuns elevilor și părinților, atunci când au fost întrebați de situația examenelor, că la această întrebare trebuie să vină cu un răspuns Guvernul.

Rezultate Admitere ASE 2023: Când se afișează listele cu elevii admiși la buget?

Citește și: Va fi amânat examenul de Evaluare Națională 2023 pentru clasa a 8-a? Anunț important pentru elevi

În perioada 29 mai – 7 iunie 2023 ar trebui să aibă loc înscrierea candidaților la prima sesiune de examen pentru Bacalaureat 2023.

Sursă: adevărul.ro