Un nou concediu pentru profesori. În ce condiții vor putea beneficia cadrele didactice de un an de concediu, postul fiind garantat la întoarcere

,
an sabatic profesori

Profesorii ar putea beneficia de un an sabatic

[Sursa foto: pexels.com]

Legea educației urmează să fie modificată, iar autoritățile își doresc să introducă un nou tip de concediu pentru profesori. Este vorba despre un an sabatic de care cadrele didactice pot beneficia o dată la zece ani. Care sunt condițiile?


In articol:

Actuala legislație a educației urmează să fie modificată și, conform unui proiect de lege, profesorii ar putea beneficia, la fiecare zece ani, de un an sabatic.

Este vorba despre un nou tip de concediu acordat profesorilor din învățământul preuniversitar. Iată ce presupune acesta și în ce condiții va fi acordat.

An sabatic pentru profesorii din învățământul preuniversitar. Cum va fi acordat acest tip de concediu? 

În foarte multe domenii se vorbește tot mai des despre anul sabatic, o perioadă în care angajații să ia o pauză de la activitatea profesională pentru a se dedica proiectelor personale, pentru a se ocupa ceva mai mult de hobby-uri sau alte activități care să nu aibă legătură cu jobul. De obicei, acest an sabatic se acordă în special în cazul joburilor stresante și care pun presiune pe angajați.

Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere, profesorii ar putea beneficia de un an sabatic o dată la zece ani. Mai exact, profesorii din învățământul preuniversitar vor putea cere un concediu de un an, fără plată, urmând ca postul pe care îl dețin să fie rezervat în toată această perioadă, astfel încât angajații să se poată întoarce la job după terminarea pauzei profesionale, potrivit avocatnet.ro.

Acest an sabatic se poate acorda cu condiția ca școala să fie de acord.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, concediul de un an fără plată va putea fi acordat profesorilor și dacă inspectoratul școlar își va da acordul. 

Nu doar profesorii din învățământul preuniversitar vor putea beneficia de un an sabatic, ci și cei din învățământul superior dacă aceștia au lucrat în aceeași unversitate timp de șase ani consecutivi. 

În prezent, această măsură nu se aplică, ci este nevoie ca proiectul de lege să fie adoptat de Guvern și de Parlament, iar ulterior să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial. 

Recent, autoritățile au anunțat că își doresc să modifice radical legea educației, astfel încât aceasta să se alinieze la normele europene. Multe măsuri au fost deja anunțate și puse în dezbatere.

modificari legea educatiei 2022

Concediul de un an fără plată va putea fi solicitat de profesori o dată la zece ani

[Sursa foto: pexels.com]

Citeste si: Ministerul Educaţiei, despre profesorii care fac meditaţii cu propriii elevi: "Este interzis prin lege"

Ce este, de fapt, un an sabatic?

Anul sabatic este, de fapt, o perioadă în care angajatul ia o pauză de la activitatea desfășurată la job. De obicei, acest concediu fără plătă îi ajută pe angajați să se regăsească, să scape de stres și să își stabilească noi priorități atât din punct de vedere personal, cât și profesional. 

Majoritatea persoanelor se folosesc de acest an sabatic pentru a călători, pentru a se ocupa de proiectele personale sau de anumite pasiuni pentru care, în mod normal, nu au foarte mult timp. 

Citeste si: Pedepse mai mari pentru profesorii care abuzează fizic sau emoțional elevii. Vor fi excluși din învățământ timp de zece ani

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Se închid școlile din toamnă?! Ce spune ministrul Sănătății despre această decizie: ”Ministrul Educației nu e dispus să ia măsuri care să pună în pericol învățământul și...

Olaf Scholz, mesaj ferm pentru Putin: 'Nu vom accepta rezultatele acestor simulacre de referendumuri, iar sprijinul nostru pentru Ucraina nu va fi diminuat'

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Alexandru Rafila, anunț oficial despre purtarea măștii de protecție în școli. Cum se vor desfășura cursurile în anul școlar 2022-2023

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies