Toate trecerile de pietoni nesemaforizate vor fi iluminate. De când intră legea în vigoare și ce trebuie să știe șoferii

,
iluminat treceri de pietoni nesemaforizate

Trecerile de pietoni nesemaforizate trebuie iluminate corespunzător

[Sursa foto: unsplash]

Toate trecerile de pietoni care nu sunt semaforizate vor fi modificate în perioada următoare, astfel încât acestea să fie iluminate pentru a putea fi observate pe timp de noapte. Ce prevede legea?

O lege adoptată recent și publicată în Monitorul Oficial în această săptămână obligă autoritățile administrației publice locale să semnalizeze luminos toate trecerile de pietoni care nu sunt semaforizate.

Când vor începe lucrările?

Iluminarea trecerilor de pietoni nesemaforizate este obligatorie. Cât timp au autoritățile la dispoziție pentru a aplica legea? 

Pentru că mare parte din accidentele rutiere care se petrec pe timpul nopții pe drumurile europene, naționale și județene au loc în zona trecerilor de pietoni nesemaforizate, o nouă lege prevede ca administratorii de drumuri să semnalizeze luminos trecerile de pieton. Conform legii 278/2022, iluminarea trecerilor de pietoni nesemaforizate se va face cu sisteme inteligente de tip led cu lumină asimetrică, astfel încât să se realizeze un contrast foarte puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului pentru ca șoferilor să le fie cât mai ușor să observe trecerea de pietoni, conform avocatnet.ro.

„Administratorul drumului are obligația să asigure iluminarea corespunzătoare a trecerilor nesemaforizate marcate și semnalizate corespunzător, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului, de pe sectoarele de drumuri internaționale „E”, drumuri naționale și drumuri de interes județean situate în intravilanul localităților.”, prevede noua lege care a fost publicată în Monitorul oficial.

Autoritățile au obligația de a semnaliza luminos trecerile de pietoni care se află pe sectoarele de drumuri europene, naționale și județene din intravilanul localităților. Pentru a pune în practică noile prevederi legale, administratorii de drumuri au la dispoziție un an, având în vedere că legea va intra în vigoare anul viitor. 

iluminat treceri de pietoni nesemaforizate

Iluminarea corespunzătoare a trecerilor nesemaforizate se va face pentru a preveni accidentele rutiere

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Noi reguli pentru șoferi! Poți rămâne fără carnet dacă nu respecți interdicțiile. Se introduce semnul de circulație Bike Box

Ce riscă administratorii de drumuri care nu vor asigura iluminarea trecerilor de pietoni nesemaforizate? 

Administratorii de drumuri care în decursul unui an nu vor asigura iluminarea corespunzătoare a trecerilor nesemaforizate riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 21 și 100 de puncte de amendă. Mai exact, autoritățile pot primi amenzi de maximum 14,500 de lei. Sancțiunile se vor putea aplica începând cu luna octombrie 2024. 

Noua lege are ca scop creșterea siguranței rutiere în zona trecerilor de pietoni, având în vedere că foarte multe accidente care au ca victime pietoni se produc din cauza faptului că trecerile nu sunt semnalizate corespunzător, ceea ce înseamnă că sunt foarte dificil de observat de către șoferi în timpul nopții.

Astfel, pentru a creștere siguranța participanților la trafic, toate trecerile de pietoni nesemaforizate vor fi iluminate corespunzător.

Citeste si: Anunț important pentru șoferi! Românii care au roviniete cu valabilitate de minim 30 de zile vor fi anunțați că expiră prin e-mail

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Schimbări importante în Codul Rutier! Motocicliștii nu mai sunt nevoiți să dețină kit-uri de siguranță auto

Anunț crucial făcut de NATO: 'Aliații livrează Ucrainei sisteme antiaeriene. Rusia nu trebuie subestimată'

Schimbări importante în Codul Rutier! Motocicliștii nu mai sunt nevoiți să dețină kit-uri de siguranță auto

Stații de încărcare a mașinilor electrice București. Unde sunt plasate punctele de alimentare

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies