SUA și Coreea de Sud au lansat patru rachete în largul coastei Peninsulei Coreene, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neanunțată deasupra Japoniei

,
SUA și Coreea de Sud au lansat patru rachete în largul coastei Peninsulei Coreene

Exercițiul vine după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neanunțată deasupra Japoniei

[Sursa foto: Twitter FRANCE 24]

Statele Unite și Coreea de Sud au lansat, miercuri dimineață, patru rachete în largul coastei de est a Peninsulei Coreene, potrivit Statului Major interarme al Coreei de Sud.

Este al doilea test de tip exercițiu al aliaților în mai puțin de 24 de ore, după un test de lansare provocator marți dimineața de către Coreea de Nord, țara vecină, care a lansat o rachetă balistică fără avertisment deasupra Japoniei, într-o escaladare semnificativă a programului său de testare a armelor.

SUA și Coreea de Sud au lansat patru rachete în largul coastei Peninsulei Coreene

Statele Unite și Coreea de Sud au răspuns inițial provocării cu un exercițiu de bombardament de precizie marți, cu un avion de luptă sud-coreean F-15K, care a tras două muniții aer-sol asupra unei ținte virtuale într-un poligon de tragere la vest de Peninsula Coreeană, potrivit Statului Major sud-coreean.

Aliații răspund de obicei la testele cu rachete ale Coreei de Nord prin exerciții militare.

Lansarea de miercuri a inclus patru rachete ATACMS, se arată în declarația șefilor interarme sud-coreeni.

Cunoscute și sub numele de Sisteme de rachete tactice ale armatei, astfel de arme sunt rachete sol-sol care pot zbura în jur de 320 de kilometri.

John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, spune că lansarea a fost menită să arate că SUA și aliații săi au „capacitățile militare pregătite pentru a răspunde provocărilor Nordului”.

„Nu este prima dată când facem acest lucru ca răspuns la provocările Nordului, pentru a ne asigura că ne putem demonstra propriile capacități”, a declarat Kirby pentru Pamela Brown de la CNN în emisiunea „The Situation Room with Wolf Blitzer”.

Citeste si: Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei! Locuitorii de pe insula Hokkaido rămân adăpostiți iar unele operațiuni feroviare sunt temporar suspendate

„Vrem să vedem denuclearizarea Peninsulei Coreene, (liderul nord-coreean Kim Jong Un) nu a arătat o înclinație de a se mișca în această direcție, sincer, el se mișcă în direcția opusă continuând să efectueze aceste teste cu rachete, care sunt încălcări ale rezoluțiilor Consiliului de Securitate”, a adăugat el.

Marți, SUA și Japonia au efectuat, de asemenea, un răspuns comun la lansarea nord-coreeană, cu avioane de luptă ale Corpului de Marină al SUA și ale Forțelor de autoapărare aeriană japoneze care au survolat Marea Japoniei, cunoscută și sub numele de Marea de Est.

În urma unei convorbiri telefonice de 25 de minute cu președintele american Joe Biden, premierul japonez Fumio Kishida a declarat că ultima lansare a Coreei de Nord a reprezentat „o provocare gravă pentru pacea și stabilitatea Japoniei, a regiunii și a comunității internaționale” și că Joe Biden a împărtășit întru totul acest punct de vedere.

Kim Jong Un nu poate fi oprit să adune arme atât de ușor

Analiștii spun că SUA și aliații săi nu pot face mare lucru pentru a opri acumularea neîncetată de arme de către Kim.

„Nord-coreenii nu au chef de discuții. Ei au chef să facă teste și să arunce în aer lucrurile”, a declarat Jeffrey Lewis, director al East Asia Nonproliferation Project la Middlebury Institute of International Studies.

Summiturile eșuate dintre SUA și Coreea de Nord din timpul administrației Trump l-au determinat pe Kim să creadă că nu poate obține nimic din discuții, a spus Lewis.

De când negocierile din 2019 cu fostul președinte american Donald Trump au fost întrerupte fără niciun acord, liderul nord-coreean a stabilit un program pentru a dezvolta rachete cu capacitate nucleară- și urmează acest calendar, a adăugat Lewis.

Citeste si: Rușii, obligați să participe la miting-urile care sprijină referendumurile pentru anexarea teritoriilor Ucrainei

„Coreea de Nord va continua să efectueze teste de rachete până când actuala rundă de modernizare va fi finalizată. Nu cred că o explozie nucleară (n.r.: de testare) este departe”, a declarat Lewis.

Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a spus despre Coreea de Nord că face progrese.

De fiecare dată când regimul Kim lansează o armă, „ei învață, devin mai buni, devin mai capabili”, a declarat el într-un interviu acordat marți postului Fox News.

Ankit Panda, senior fellow la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că Coreea de Nord pare să fie pe cale să dezvolte arme nucleare.

„Denuclearizarea este acum, cred eu, în coșul de gunoi al istoriei ca o politică eșuată”, a declarat acesta.

„Pur și simplu nu există niciun plan practic în acest moment, în special pe termen scurt, pentru a aduce Coreea de Nord la masa negocierilor și pentru a urmări denuclearizarea”, a mai spus Ankit Panda

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Lista țărilor care nu-și schimbă niciodată ora

Vicepreședintele Curții de Conturi, Niculae Bădălău, audiat la DNA! De ce l-au chemat procurorii duminică seara (Antena 3 CNN)

Lista țărilor care nu-și schimbă niciodată ora

LIVE UPDATE Ziua 223 de război în Ucraina. Coreea de Nord susține Rusia în procesul de anexare a teritoriilor ocupate în Ucraina. Volodimir Zelenski semnează un decret prin care...

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies