Scolile ar putea fi inchise din cauza facturilor la energie! Sorin Cîmpeanu: ”Există riscuri de funcţionare dificilă a şcolilor din cauza unor costuri foarte mari ale utilităţilor”

,

Zeci de instituţii şi unităţi de învăţământ au primit facturi uriaşe la gaze pentru luna decembrie. Iată declarația lui Sorin Cîmpeanu.


In articol:

Sorin Cîmpeanu a declarat că există riscul ca unele şcoli să nu poată funcţiona, din cauza costurilor foarte mari ale utilităţilor, el atrăgând atenţia autorităţilor publice să ia măsuri în acest sens.

Citeste si: Ce se întâmplă cu închiderea școlilor! Anunț de ultimă oră făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Plătim cu toții un preț”

Şcolile s-ar putea închide

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, susține că soluţia ca școlile să nu se închidă din cauza facturilor uriaşe la utilităţi este plafonarea preţurilor.

”Am atras atenţia şi în şedinţa de Guvern, trebuie privite cu prioritate şcolile, spitalele şi universităţile. Există riscuri de funcţionare dificilă din cauza unor costuri foarte mari ale utilităţilor. Am dat un exemplu, al unei universităţi în care costurile cu utilităţile erau 3 la sută din buget, iar acuma ajung să fie 15 la sută din buget. Soluţia e clară, plafonarea şi verificarea corectitudinii facturilor, din perspectiva îndeplinirii condiţiilor legale. Acest lucru trebuie să îl facă şi primăriile în ceea ce priveşte şcolile din învăţământul preuniverisitar ”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat că plafonarea preţurilor la energie va fi clarificată în Guvern.  ”Există o regulă de plafonare, înţeleg că ea va fi clarificată, la nivelul Guvernului, mai bine. Există, de asemenea, şi o hotărâre de Guvern care este pe circuitul de avizare pentru creşterea costului standard per elev, destinat cheltuielilor materiale, însă aceste creşteri, deşi sunt importante, sunt mici în raport cu ceea ce înţeleg că înseamnă creşterea costului la energia electrică”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, amenzi pentru copiii care nu merg la şcoală „de frică”

Întrebat care este recomandarea sa,ministrul Educaței a spus că elevii trebuie să meargă la şcoală.  ”Varianta este să meargă la şcoală şi să fie condiţii optime pentru derularea procesului de învăţământ, foarte clar. O să redau ceea ce a zis premierul, cel mai dramatic lucru este închiderea şcolilor, din orice motiv”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: Elevii care lipsesc de la școală la confirmarea unui caz Covid-19 în clasă pot fi puși absenți. Anunțul ministrului Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu suține că elevii pe care părinții nu-i trimit la școală de frică, atunci când în clasă există un caz Covid sau două și nu sunt contacți direcți, ar trebui să primească absențe.

„Ne scriu profesori că s-au trezit cu următoarea situație: în clasă este un caz sau sunt două, nu sunt trei ca să se închidă clasa, și mulți dintre părinții celorlalți copii nu-i mai trimit la școală. S-au trezit cu clase goale, doar pentru că au avut un caz sau două. Tocmai de-asta cred că este important să se cunoască aceste lucruri. În afară de ordinul comun Ministerul Educației- Ministerul Sănătății, există o metodologie INSP. În ordinul comun se prevede că încă de la apariția DSP face anchetă epidemiologică. Dacă respectă regulile și poartă masca de protecție așa cum trebuie s-o poarte în clasă, elevii nu sunt contacți direcți, conform metodologiei INSP. Totul e să respecți regulile. Și atunci trebuie să meargă la școală. DSP stabilește contacții direcți. Nu este vreun alt organism abilitat să stabilească contacții direcți. Și atunci, încă de la primul caz se face ancheta epidemiologică. Cei care sunt stabiliți contacți direcți, dacă există, intră și ei în izolare. Clasa merge mai departe”, a mai spus Sorin Cîmpeanu luni seară.

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Decizia Poliţiei în cazul miliardarului prins cu 400 de kilometri pe oră pe o autostradă din Germania. „Nimeni n-a fost în pericol” VIDEO

Cine au fost Sfinții Constantin și Elena, sărbătoriți de ortodocși pe 21 mai

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că Aeroportul Timișoara va avea, de anul viitor, un nou terminal pentru pasageri

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Ce se dă de pomană de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Alimentele pe care e bine să le împarți pe 21 mai 2022

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies