Simptomele tusei productive la care trebuie să fii atent. Vezi care sunt cauzele tusei productive și cum le poți preveni.

Simptomele tusei productive la care trebuie să fii atent

Tusea este un reflex al organismului care încearcă să împiedice ca materiale străine din căile respiratorii să ajungă la plămâni, însă trebuie să fii atent la simptomele tusei, fiindcă în spatele acesteia se pot ascunde afecțiuni grave, care necesită un consult medical.

Tusea productivă este asociată cu stadiul mai întârziat al apariției tusei după răceală, atunci când se produce mucus și trebuie să consulți un medic specialist atunci când tusea productivă este însoțită de următoarele simptome: dureri de cap, oboseală, amețeală, febră mai mare de 38,5 grade Celsius, dificultăți în respirație, dificultăți la înghițire, dureri intercostale, apariția de mucus cu sânge sau scădere bruscă în greutate.

O analiză sistematică a 18 studii din 12 țări care a implicat în medie 250.000

de pacienți a relevat că tusea este motivul numărul unu pentru consultarea unui medic generalist, potrivit pagb.co.uk

Din ce cauze poate apărea tusea productivă

Tusea productivă este cauzată în mod frecvent de diferite afecțiuni ale sistemului respirator, precum: răceala, gripa, bronșitele, pneumonia, BPOC, fibroza chistică sau astmul, relatează healthline.com.

Însă, tusea productivă mai poate cauzată și de următoarele afecțiuni: sinuzita, antibioticele sau unele medicamentele folosite pentru afecțiunile psihice.

Tusea afectează mulți adulți și copii, în fiecare an. Un studiu arată că aproximativ 1 din 5 persoane din Marea Britanie suferă de tuse acută pe parcursul lunilor de iarnă. Adulții pot avea episoade de tuse de până la 5 ori pe an, iar peste 90% dintre copii suferă un episod de tuse pe an, potrivit  pagb.co.uk.

Cum calmezi tusea productivă

Simptomele tusei productive nu trebuiesc ignorate, fiindcă îți pot crea neplăceri în viața de zi cu zi. De aceea este esențial să cauți soluții pentru o tuse care nu dă semne că va dispărea.

Printre cele mai cunoscute remedii naturale pentru calmarea tusei productive sunt: propolisul, ghimbirul, ridichea neagră, pătlagina, mugurii de pin, ceaiurile din plante, hreanul, inhalațiile cu abur, gargara cu apă sărată și siropul de tuse din ingrediente naturale TheraTuss ProNatural *. 

Citește și: Arsurile la stomac- de ce apar si cum scapi de ele

Siropul TheraTuss ProNatural este special creat pentru ameliorarea tusei uscate şi a tusei productive într-un mod natural, având în compoziţie: miere şi extracte de nalbă mare, pătlagină îngustă şi turiţă mare. Acest sirop se recomandă adulților și copiilor cu vârsta de peste 1 an care suferă episoade de tuse seacă sau productivă, dar și celor care au sensibilitate la gluten.

Pentru iritațiile din gât provocate de tusea seacă sau productivă sunt recomandate ceaiurile calde cu miere, sucurile naturale și comprimatele de supt TheraTuss Natural, care au în compoziție vitamina C, mușețel, salvie, cimbru de câmp, nalbă mare și mentă. Comprimatele de supt oferă un efect calmant şi plăcut asupra gâtului, confort respirator, şi susţine apărarea naturală a organismului contribuind la funcţionarea normală a sistemului imunitar. Comprimatele TheraTuss Natural** pot fi administrate pe parcursul întregii zile de către adulţi şi copii cu vârsta de la 5 ani.

Cum poți preveni tusea productivă

Pentru a preveni simptomele deranjante ale tusei, poți încerca să te hidratezi mai mult, să nu fumezi, să te speli pe mâini regulat, să ai o dietă echilibrată, să aerisești locul în care stai, să iei suplimente alimentare în sezonul rece, să reduci stresul, fiindcă afectează sistemul imunitar, să nu intri în contact cu persoanele răcite sau gripate și să nu inhalezi praf sau alte substanțe nocive, notează healtline.com.

În cazul în care ai o tuse productivă, este indicat să respecți următoarele sfaturi: nu fuma, fă dușuri fierbinți, fiindcă apa caldă calmează uscăciunea gâtului, bea ceai cald cu miere, ia suplimente alimentare, consumă dropsuri aromate pentru calmarea gâtului, bea sirop de tuse și pune o pernă în plus care să îți țină capul mai ridicat în timpul somnului.

* TheraTuss ProNatural sirop este un dispozitiv medical. Citiți cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe ambalaj.

** TheraTuss Natural comprimate de supt este un supliment alimentar. Citiți cu atenţie instrucţiunile de utilizare de pe ambalaj.

Bibliografie:

What Does My Type of Cough Mean

https://www.healthline.com/health/types-of-coughs?fbclid=IwAR3q2qioJJNsHgzlz_2A29FfQ93FPfxaTQkJBixOikdzsBadTS_i7NUpBW0

https://www.healthline.com/health/wet-cough?fbclid=IwAR2dp1MeCIsx8-WFm7ubAyBhTTExvq0vE_28NAXhvfLcqWnHfbFagHfXzYQ

https://www.pagb.co.uk/

https://accessmedicine.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1088&sectionid=61697703&fbclid=IwAR04gKPRuh5Plyw0E5VSt_AOwKCZ2p3PYTttFUgoW7CmyNlXv7sONcBmwxM