Se dau banii înapoi pe anumite produse cumpărate. Ministrul Mediului a anunțat de când se aplică decizia

Author: Diana Tilă

Schimbare importantă în supermarketurile din România. Românii vor primi banii înapoi pe anumite produse cumpărate.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că pe data de 30 noiembrie 2023 va fi o schimbare în supermarketurile din România. Mai exact, va fi lansat sistemul de Garanție-Returnare, RetuRO, pentru reciclarea ambalajelor, odată cu apariția primelor puncte de colectare. Așadar, românii vor primi o recompensă de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat.

Citește și: Mamele cu venituri reduse vor primi un ajutor de 2.000 de lei pentru nou-născuți din partea statului

Se dau banii înapoi pe anumite produse cumpărate. Ministrul Mediului a anunțat de când se aplică decizia

Tanczos Barna a mai declarat că implementarea sistemului va avea loc în magazinele din întreaga țară începând cu luna noiembrie. În plus, ministrul a precizat că aproape 60 de mii de companii s-au înscris în acest sistem, ceea ce înseamnă o implicare foarte mare din partea sectorului privat în lupta împotriva deșeurilor și protejarea mediului înconjurător. 

”Avem SGR în implementare, care va scoate foarte multe ambalaje din Economie, le va duce către o reciclare corectă și așa vor fi mai puține deșeuri. Sunt 50 de bani, dar dacă aduci zeci de sticle reprezintă ceva. La finalul lunii noiembrie va porni. Se lucrează intens în Returo, Returo este compania care va prelua responsabilitatea organizării acestui sistem, în spatele Returo sunt cele mai mari companii producătoare și de retail și sunt convins că seriozitatea sunt foarte mari.

Sunt 60 de mii de companii care s-au înscris, se fac în paralel controale de către Garda de Mediu pentru a vedea ce firme nu s-au înscris.

Citește și: „Iubirea mea” Pepe și Raluca Pastramă, din nou împreună pentru fetița lor!

Avem o bază de date cu 60 de mii de companii. Legea spune că primul nivel de sancțiune este avertismentul și termenul de conformare.

Așa au făcut colegii mei peste tot. Ei vor reveni să vadă dacă aceste companii s-au înscris. După ce avem această înscriere începe perioada de contractare, RetuRO va semna cu fiecare companie câte un contract cu producătorul un contract, cu retailerul comerciant un alt tip de contract și în mijloc fiind Returo, producătorul va vira banii și garanția la RetuRO și RetuRO va plăti către comerciantul care a restituit garanția cetățeanului.

Va fi un sistem funcțional cu siguranță și la finalul anului va porni. Trebuie să mai construiască centrele logistice de numărare, de sortare, dar aici este obligația Returo”,  a declarat ministrul Mediului, pentru  Euronews România.

Ministrul Mediului anunţă restricţii la utilizarea apei potabile:

Citește și: Vouchere de 250 de lei prin programul „Sprijin pentru România”! Când intră banii și cine sunt beneficiarii

Prin urmare, după achitarea garanției de 0,50 RON la achiziționarea unei băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase), sistemul de garanție-returnare se aplică pentru ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor fi incluse în sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După consumarea băuturii, cumpărătorul va fi obligat să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de către comercianți, prezente în toate magazinele din România, unde va primi înapoi valoarea garanției plătite inițial.