Sărbătoare 25 martie 2023: Ce nu este bine să faci de Buna Vestire? Aduce mare ghinion!

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 23 mar 2023, 09:35

Ce nu este bine să faci de Buna Veștire? Aduce mare ghinion

Sursa: basilica.ro

Sărbătoare 25 martie 2023. Creștinii ortodocși sărbătoresc sâmbătă, 25 martie Buna Vestire 2023 sau Blagoveștenia. Ce nu este bine să faci în această zi, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox?

Sărbătoare 25 martie 2023. Buna Vestire 2023 sau Blagoveștenia pică în calendarul ortodox la data de 25 martie, dată marcată cu

cruce roșie. Cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului, Buna Vestire sau Blagoveștenia are importanță deosebită de care sunt legate o serie de datini, tradiții și obiceiuri străvechi de care românii mai țin cont și în ziua de azi. Ce nu este bine să faci în această zi ca să nu atragi ghinionul asupra casei și familiei? 

Când pică Buna Vestire 2023 sau Blagoveștenia în calendarul ortodox? 

Buna Vestire 2023 sau Blagoveștenia pică în fiecare an pe data de 25 martie, potrivit calendarului ortodox. Sărbătoarea Bunei Vestiri, denumită popular Blagoveștenie (după termenul slavon), este rânduită pentru amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Ea a fost așezată în ziua de 25 martie, cu nouă luni înainte de Nașterea Domnului, pentru că acum are loc zămislirea dumnezeiescului Prunc în pântecele Fecioarei Maria.  

Citește și: Cum se vopsesc ouăle de Paște 2023? Secretul care intensifică culoarea și evită crăparea

Ce nu e bine să faci de Buna Vestire?

Tradiția spune că în ziua de Buna Vestire, oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri și ghinion tot anul.

Citește și: Cătălin Botezatu a vorbit despre motivul pentru care Stephan Pelger s-a sinucis: „El avea probleme”

De Buna Vestire sau Blagoveștenia, cântecul cucului trebuie așteptat de oameni cu bucurie, cu stomacul plin și cu bani în buzunar. Doar așa vei atrage norocul și belșugul asupra casei și familiei.

Potrivit superstițiilor populare, dacă primul cântec al cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol de Blagoveștenie, atunci e semn rău, se spune că „te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine. 

Potrivit unei vechi superstiții, pe 25 martie, în ziua de Buna Vestire, nu se pun ouă sub cloșcă pentru că puii vor iesi cu două capete și patru picioare.Ouăle scoase de sub găini în ziua de Blagoveștenie nu sunt bune de mâncat și trebuie aruncate. 

Horoscop chinezesc joi, 1 Iunie 2023: Zodiile care încep luna cu o veste bună

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire 2023 

Tradițiile și obiceiurile zilei de Buna Vestire se referă în principal la bunăstarea casei și a celor ce locuiesc în ea, cât și la sporirea recoltelor în anul ce va urma. 

Potrivit traditii-superstitii.ro, în unele zone ale țării, există obiceiul ca cel care se trezește primul în dimineața de 25 martie, de Buna Vestire, să ia o oală cu jar în care să pună tămâie apoi să înconjoare casa, ca nicio dihanie să nu se apropie de ea. După ce va termina cu casa și acareturile din jur, acesta merge la animale și, mai apoi, la pomii fructiferi. Dacă observă că unii pomi fructiferi nu vor avea rod, atunci îi amenință cu un topor, zicându-le ”dacă nu rodești, te tai!”.

Un alt obicei, ce se practică an de an în ziua de Buna Vestire, în unele regiuni, este acela de a aprinde focuri în curte, în fața ușilor. Oamenii pun lângă aceste focuri pâine, sare și apă pe care mai apoi le vor da de pomană. În acest fel îngerii se încălzesc, mănâncă și bea apă, iar cei ai casei vor fi păziți de cele rele.

 


Radu, foc și pară după întâlnirea cu Cristina, în camera roșie! „Niciodată nu lasă nimic de la ea!” Iată ce replici acide și-au spus cei doi foști iubiți și cum s-a încheiat dialogul lor!