Pericolul din bijuterii! Cum iti afecteaza sanatatea accesoriile pe care le porti zilnic

Oamenii de stiinta trag un semnal de alarma cu privire la bijuteriile vechi.

Se pare ca, atunci cand acestea sunt duse la reparat, prin topire se formeaza oxizi de cadmiu - un compus periculos pentru sanatate ce iti poate afecta rinichii, plamanii si ficatul.

Oxizii de cadmiu acclereaza instalarea bolilor degenerative si duce la producerea celulelor canceroase si la aparitia hepatitei cronice. Substanta, descoperita de chimistul de nationalitate germana Friedrich Stromeyer in orasul Gottingen, Germania, in anul 1817, in timp ce acesta studia compusii zincului pentru a obtine carbonat de zinc farmaceutic, devine nociva cand intra in contact cu pielea.

„Cadmiul coboara semnificativ punctul de topire al aliajului. La topirea aliajului de lipitura ar putea sa se formeze oxizii de cadmiu care ar putea sa se depuna pe diferite organe”, explica Heinz Karl, maistru bijutier.

Asadar, mare grija la bijuteriile vechi pe care le duci la reparat, dar si la cele noi care au diverse monturi. Mai mult, expertii recomanda sa evitam cumpararea bijuteriilor fara eticheta sau daca vanzatorii nu ne pot oferi detalii legate de metalele din care sunt confectionate.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Cookies