Partea intunecata a Internetului. Ce se intampla pe retelele secrete si pe site-urile ascunse

Mike Bergman, fondatorul site-ului BrightPlanet, spunea ca "navigarea pe Internet in ziua de azi poate fi asemanata cu intinderea unui navod de pescuit la suprafata oceanului.

Desi s-ar putea sa prinda multe lucruri, bogatia de informatii ascunse in adancuri va fi ratata". Motorul de cautare Google stocheaza informatii despre cateva trilioane de pagini web, iar o simpla apasare de buton ar putea intoarce informatii despre oricare dintre acestea, in mai putin de o secunda. Oricat de impresionante ar parea aceste cifre, specialistii afirma ca partea uimitoare a Internetului se afla ascunsa mai adanc si contine paginile care nu sunt indexate de motoarele de cautare clasice. New York Times afirma ca aceste pagini contin date importante si sensibile, cum sunt informatiile financiare, rapoartele medicale sau programele de zbor.

Cum se acceseaza Internetul ascuns

Pentru a accesa Internetul intunecat trebuie sa folositi un software special, cum este TOR, The Onion Router. Accesarea obisnuita a Internetului se face cu ajutorul unui browser care intoarce rezultatele direct de la sursa. Astfel cautarile, informatiile descarcate, data si locul de unde au fost accesate pot fi urmarite usor. Softurile ca TOR impart si directioneaza traficul printr-o retea anonima mondiala, iar rezultatele nu sunt accesate de la o singura sursa, ci de la toate calculatoarele online care detin informatia cautata, fiind mult mai greu de urmarit si de detectat.

Este ilegal?

Aceasta forma de navigare pe Internet este complet legala. Numarul utilizatorilor care vor ca activitatea lor sa ramana anonima a crescut, partea ascunsa a Internetului fiind folosita de jurnalisti, de persoanele care vor sa faca publice informatii secrete, cum sunt Edward Snowden sau Julian Asange si, evident, de autoritati.

Internetul ascuns si activitatile ilegale

Din cauza anonimitatii pe care o ofera softurile ca TOR, partea ascunsa a Internetului a inceput sa fie folosita pentru activitati ilegale, de genul traficului de droguri si de arme, a pornografiei infantile, sau chiar a asasinatelor la comanda. Silk Road, unul dintre cele mai populare site-uri din Internetul invizibil, a devenit cunoscut ca ebay-ul sau Amazonul drogurilor. Dezvoltat initial ca o platforma pentru vanzari si cumparari, anonimitatea oferita de programele necesare accesarii, dublata de faptul ca site-ul accepta plata in bitcoin, o moneda greu de urmarit, au transformat Silk Road intr-un magazin online pentru droguri ilegale.

Legatura dintre bitcoin si Silk Road devine evidenta atunci cand analizam cotatia monedei, in paralel cu activitatea site-ului. in 2011, la o luna dupa deschiderea Silk Road, valoarea bitcoin a crescut de trei ori, iar cand Senatul Statelor Unite a inceput sa investigheze legatura dintre cele doua, valoarea monedei a scazut cu 90%. in octombrie 2013, FBI a inchis site-ul si l-a arestat pe cel care l-a fondat, insa o noua versiune a fost lansat peste mai putin de o luna, facand moneda bitcoin sa-si tripleze valoarea. ( sursa Mediafax )

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate