Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre acest fenomen: „Fără aceste baraje, Istanbulul va fi fără apă”

Author: Diana Ghita
Actualizat: 17 apr 2024, 00:13

Nivelul apei a crescut considerabil în Istanbul

Sursa: Pexels.com

Rata de umplere a barajelor care furnizează apă spre Istanbul a fost înregistrată la 81,29%, se arată în datele furnizate luni, pe 15 aprilie, de către Administrației de Apă și Canalizare din Istanbul (ISKI).

Rata de umplere cu apă în baraje este la același nivel de aproximativ o lună. Aproximativ 189,32 milioane de metri cubi de apă au fost preluați din lacurile de baraj Melen și Yeşilçay. Cantitatea de apă furnizată orașului Istanbul de la stațiile de tratare a apei potabile a fost calculată la 310,10 milioane de metri cubi.

Ce beneficiu aduce nivelul ridicat de apă din barajele Istanbulului

Nivelul apei în barajele din Istanbul a atins peste 81%, conform experților. Aceasta este o realizare semnificativă pentru oraș și pentru sistemul său de aprovizionare cu apă. Aceasta este o veste foarte bună într-un moment în care gestionarea resurselor de apă devine din ce în ce mai critică în multe regiuni din întreaga lume.

Potrivit lui Hüseyin Toros, profesor de la Facultatea de Aeronautică și Astronautică a Universității Tehnice din Istanbul (ITU), nivelul apei în barajele din Istanbul este esențial pentru asigurarea necesităților orașului și pentru gestionarea riscului de secetă.

O creștere a nivelului apei în baraje poate oferi reduce presiunea asupra aprovizionării cu apă în timpul perioadelor de secetă sau în timpul sezonului cald.

„Dacă nu ar fi barajele Melen și Yeșilçay, Istanbulul ar rămâne fără apă. În 2023 au fost furnizați orașului 1,12 miliarde de metri cubi de apă. 748 de milioane de metri cubi din aceasta au venit de la Melen și Yeșilçay.

Prin urmare, fără aceste baraje, Istanbulul va fi fără apă”, a explicat profesorul, citat de dailysabah.com.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Experții turci recomandă economisirea apei

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este importanța apei pentru agricultură și pentru ecosistemul din jurul Istanbulului.

Nivelul crescut al apei în baraje poate contribui la menținerea fertilității solului și la susținerea vieții sălbatice din regiune.

Hüseyin Toros a subliniat importanța gestionării responsabile a resurselor de apă. El a evidențiat, de asemenea, rolul crucial al conștientizării și al educației cetățenilor în ceea ce privește conservarea apei și utilizarea durabilă a resurselor. Această veste bună vine în contextul în care schimbările climatice și presiunea asupra resurselor naturale devin din ce în ce mai mari în întreaga lume.

„Trebuie să continuăm să recoltăm ploaia și să folosim mai eficient apa din casele și locurile de muncă noastre. Dacă recoltăm apa de ploaie, cred că va fi o soluție bună atât din punct de vedere al costurilor, cât și din punct de vedere al aprovizionării cu apă existentă a Istanbulului pentru o lungă perioadă de timp", a mai declarat profesorul de la ITU.

 


În ediția de joi, 23 mai, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian și Roberta s-au surprins reciproc unul pe celălalt, iar cu ocazia zilei de naștere a concurentului, cei doi și-au dus relația la un nou nivel.